onsdag, augusti 31, 2011

Annie Lööf!!!

Jag saknar ord. Detta är stort. Så fantastiskt stort. Inte bara att Annie att blir nominerad men att hon blir det med så oerhört starkt stöd. 169 kretsar ville ha Annie, 25 Anna-Karin Hatt och 5 Anders W Jonsson. (På Centerpartiet.se finns alla nomineringar.)

Dessutom blir det en rejäl förnyelse i partistyrelsen med två av mina favoriter Abir Al-Sahlani och Fredrick Federley. Jag hade gärna sett Per Ankersjö i partistyrelsen och tycker ärligt talat att det är märkligt att han inte blir nominerad efter sina oerhört starka insatser som lokal ledare i Stockholm.

Men jag ska inte gnälla. Nomineringarna är fantastiska och visar framförallt en sak: Centerpartiet markerar oerhört tydligt att förnyelsekursen ligger fast och att det är dags att lägga i nästa växel.

Etiketter:

söndag, augusti 28, 2011

Med ett smartare Centerparti mot nya mål

As we speak går valberedningen nu in i möte om vem som ska nomineras som ny partiledare till stämman i Åre om en knapp månad. Med siffrorna 24-1-0 i stöd från distrikten till Annie Lööfs favör ska det mycket till för att hon inte blir valberedningens förslag.

Utan att gå händelserna i förväg känns detta ändå som ett startskott för en ny och bredare förnyelse. Medan Maud Olofsson gjorde ett imponerande arbete i att förnya själva politiken, så har Annie Lööf talat om förnyelse i tre dimensioner: Fortsatt förnyelse av politiken, men också förnyelse av organisation, arbetsformer och framförallt kommunikation.

Vi behöver göra en generell uppryckning och jobba mer professionellt. Idén om ett kommunpolitiskt Centre of Excellence är suverän och ett rakt svar på en fråga som många nya i kommunpolitiken ställt - däribland jag själv. Jag tror också att en dylik syndikerad kunskapsdelning kan bli en vitamininjektion hos erfarna kommunrävar, ge en nytändning och kraft att möta framtidens utmaningar.

Traditionen av starka lokala ledare måste säkras och utvecklas. Jag ser framför mig en motsvarighet till Stureakademin för centerföreträdare som vill förkovra sig. Ett ambitiöst kompetensutvecklingsprogram där man dels får sig teoretisk kunskap till livs, men också möjligheter att etablera nätverk och hitta samverkansformer.

Jag tror personligen också att organisationen behöver en rejäl översyn. Ibland får man intrycket att de tappade sugarna är så många att de lägger en våt filt över även de friskaste idéerna. Även de bästa kan köra fast i hjulspår om man jobbar och jobbar och ingenting händer.

Vi talar ofta om vikten av rörlighet på arbetsmarknaden och det gäller ju faktiskt även på mikronivå. Det verkar finnas en trist tradition av att "fixa jobb" åt folk som man anser förtjänar det, snarare än att optimera organisationens kompetensstruktur.

Rätt person på rätt plats är en förutsättning för att förtroendelvalda, kandidater och valarbetare ska ha en bra partiorganisation att luta sig mot.

Det är också ett allvarligt tillkortakommande - och en del av Centerpartiets kommunikationsproblem - att så få centerpartister finns runt omkring i alla de opinionsbildande funktioner som finns utanför partierna. PR-byråer, ledarsidor, tankesmedjor och andra tongivande krafter för den politiska agendan måste i högre utsträckning omfatta även folk med djupa insikter i centerpolitiken och som har goda kontakter med centerföreträdare.

Det finns ingen som säger att detta är en lätt resa, men förutsättningarna finns. Bara att peta i fyrhjulsdriften och börja köra!

Etiketter:

fredag, augusti 26, 2011

TT: 18 - 1 till Annie

TT har gjort en rundringning bland distrikten och fått veta att 18 förordar Annie Lööf som Centerpartiets nästa partiledare.

Ett distrikt förordar Anna-Karin Hatt och 2 kan inte bestämma sig för Annie eller Anna-Karin.

Detta var rimligtvis innan vi i Stockholms stad hade bestämt oss för Annie, så det kanske till och med är 19 - 1.

Stockholms län fattar beslut nu i eftermiddag. Jag vet att flera av länets kretsar (Nacka, Solna och Upplands-Väsby, t ex) förordar Annie, men samtidigt är det Anna-Karins hemmadistrikt, som också placerade henne högt på riksdagslistan förra året.

Etiketter:

Det börjar luta åt Lööf

Efter att flera tunga distrikt nu nominerat Annie Lööf som partiledare för Centerpartiet börjar det märkas vartåt det lutar. Skåne, Halland, Dalarna, Blekinge, Jämtland, Sjuhärad m fl är några av de klassiska Centerfästen som har gått ut till Annies stöd.

I morse bestämde vi i Stockholms Stads Centerdistrikt oss för att nominera Annie Lööf.

Nu klockan 11 har Centerkvinnorna, CUF och Centerstudenter kallat till en gemensam presskonferens med anledning av partiledarvalet. Den som saknar insikt i Centerpartiets inre liv kanske inte förstår hur betydelsefulla syskonorganisationerna är och OM de har fattat ett gemensamt beslut i partiledarfrågan är detta något som väger tungt i vågskålen.

Oerhört spännande! :-)

För den som fortfarande har svårt att bestämma sig, eller har gjort det men vill träffa Annie ändå finns chansen idag. Klockan 17 idag är det pressträff i Falköping där Annie Lööf och Anders W Jonsson deltar.

---
Update: Syskonorganisationerna stöder gemensamt Annie Lööf!

Etiketter: ,

onsdag, augusti 24, 2011

Annie vs. sopprot i riksdagsdebatt

Karl Malmqvist har lagt upp ett klipp från en riksdagsdebatt där Annie Lööf (C) äger stackars Johnny Skalin (SD). Lite som att sandblästra ett ostkex...

Etiketter: ,

tisdag, augusti 23, 2011

Annie "Red Bull" Lööf ger Centerpartiet vingar

Denna vecka är något av Centerpartiets supervecka, då partiledarkandidaterna reser runt och träffar medlemmar. Dels själva, men också i fyra utfrågningar där samtliga kandidater deltar och svarar på frågor. Den första ägde rum i söndags i Göteborg och den andra är idag i Trångsviken. (Följd den här på Centerpartiets webbplats.)

Alla tre kandidater besöker också SVT's morgonsoffa och i morse var Anders W Jonsson först ut. På torsdag följer Anna-Karin Hatt och på fredag kommer Annie Lööf, som också debatterade på SvD Brännpunkt igår om miljöpolitik.

Jag såg på facebook häromdagen hur Annie av sin tillfälligt inkallade extra-pressekreterare kallas "Red Bull". Ett synnerligen passande namn, tycker jag om man tänker på det röda håret, hennes otroliga arbetsförmåga och jag tror ju dessutom att hon kan ge Centerpartiet vingar!

Jag verkar vara långt ifrån ensam. Halland nominerar Annie Lööf som partiordförande (och Anders W Jonsson som 1:e vice) och jag kan inte längre hålla reda alla kretsar, centeranstrukna opinionsbildare och enskilda Centerpartister som går ut och förordar Red Bull.

Etiketter: , ,

lördag, augusti 20, 2011

Annie utmanar om restaurangmomsen

Annie Lööf utmanar statministern, inför dennes sommartal som börjar om ett par minuter, om restaurangmomsen, och säger att även frisörer och bilverkstäder bör omfattas. Anledningen är solklar: prioritera sådant som ger unga möjligheter att komma ut i jobb.

Det verkar också som att Fredrik Reinfeldt har blivit på samma linje.

Att ha olika moms för olika verksamheter är egentligen inte särskilt bra, men eftersom momsen är en sådan gigantisk del av intäkterna till statens budget kan man inte ta allt på en gång. Någonstans måste man dock börja, och varför inte i en bransch som har en relativt rörlig arbetsmarknad och där unga kan ta plats?

På sikt bör dock tjänstemomsen som helhet skruvas ned till rimliga nivåer.

Detta visar om inte annat att det numera inte råder något som helst tvivel om att skatterna och jobben står mot varandra. Debatten står mellan vilja skatter som gör mest skada och därmed ska prioriteras.

---

Etiketter: ,

torsdag, augusti 18, 2011

Annie Lööf får stöd från Örebro och Gävleborg (m fl)

Ickepartister och andra som av olika skäl är ointresserade av Centerpartiets partiledarval får verkligen ursäkta. Jag lovar att snart börja skriva om andra saker igen, men detta är ju så oerhört spännande!

Annie Lööf fortsätter sin turné och med, som det verkar, mycket gott resultat: Fulla hus och finfina inslag i både TV, radion och tidningar.


Igår kunde man läsa hur tunga centerföreträdare gick ut och uttryckte sitt stöd för Annie Lööf i Kalmar, Västmanland och Västernorrland.

Idag följer flera efter. Centerpartiet i Örebro har enhälligt valt att nominera Annie Lööf. Tunga Gävleborgare debatterar idag också till Annie Lööfs stöd i Gefle Dagblad. (Även SVT Gävleborg.) Tomelillacentern likaså i Ystads Allehanda.

Etiketter: , ,

onsdag, augusti 17, 2011

"Dubbelt så stort stöd för Annie"

Annie Lööfs kampanjturné inleddes ju igår i Stockholm på ett möte arrangerat av Centerpartiet i Stockholms län. Ett särskilt tack till dem och ordförande Per Lodenius för både ett välorganiserat arrangemang och för att vi från granndistriktet Stockholms Stad fick smita in.

Idag fortsätter turnén till Falun, Vansbro, Torsby och Karlstad. Här kan du läsa mer om Annies resplan. Hon passar också på att debattera själv i nwt om att Centerns värdegrund behövs på 2000-talet.

För dig som av någon anledning inte kan ta dig till mötena finns här en filmsnutt om Annies vision för Centerpartiet. Mötena verkar också uppmärksammas av lokalmedia. T ex här i radions Dalanytt.

Gårdagens elefantparad på Sidan 4 i Expressen, med bland andra Lena Ek och Bertil Fiskesjö i spetsen, som förklarar varför de vill se Annie Lööf som ny partiledare, följs upp med uttryck för stöd från tre viktiga Centerfästen för Annie Lööf idag: Kalmar, Västmanland och Västernorrland.

Intressant är också resultatet av en förtroendeundersökning som genomförts av Westander PR, som naturligtvis är angelägna om att kunna leverera någon intelligent gissning om partiledarvalets utfall till sina kunder.

Enligt den leder Annie Lööf knappt över Anna-Karin Hatt om man frågar hela befolkningen, men om man frågar just centerpartiets sympatisörer så är Annies stöd mer än dubbelt så stort som Anna-Karins: 36% mot 14%!

Etiketter: , ,

tisdag, augusti 16, 2011

Media(C)entrifug på fullvarv

Det är osedvanligt kul att vara Centerpartist i dessa dagar. Snart är det dags att cykla bort till Vuxenskolans lokaler på Eriksbergsgatan 8 för att gå på Länets arrangemang med Annie Lööf.

Man kan också konstatera att det är så mycket som skrivs och sägs om Centerpartiet att man inte hinner med att läsa allt.


Etiketter:

Statliga pekpinnar känns inte så (C)

Gårdagens stora snackis var Centerpartiets jämställdhetsgrupps utspel om kvoterad föräldraförsäkring. Själv är jag inte så där vidare värst engagerad i just den frågan, men nog tycker jag att föräldrarna ska kunna komma överens själva hur de vill dela upp sin föräldraledighet.

Det tycker även partiledarkandidat Annie Lööf, som skriver på Aftonbladets debattsida att kvoteringen inte är förenlig med Centerpartiets valfrihetsideal.

Och jag håller med. Statliga pekpinnar om hur människor lever sina liv hör bättre hemma i andra partier.

---
Läs även Skånskan om saken.
---
Läs även Expressens Sidan 4 där flera tunga centerföreträdare, med Lena Ek i spetsen, nu öppet deklarerar sitt stöd för Annie Lööf.

Update: Jag ser nu att Bertil Fiskesjö är en av undertecknarna till artikeln till Annie Lööfs stöd. Det är verkligen fantastiskt av en kandidat att kunna samla centerrörelsen så brett, från de unga entusiastiska till de fullvuxna kloka.

Update II: Det märks att partiledarstriden nu är i full gång. I Aftonbladet uppmärksammas att Annie nu klivit in i racet och Lena Mellin skriver väldigt fint om Centerpartiets process.

I Dalarna tar en grupp starka lokala centerledare till orda för Annie Lööf.

Etiketter: ,

måndag, augusti 15, 2011

Träffa Annie Lööf i morgon kväll

Centerpartiet i Stockholms län arrangerar en träff med Annie Lööf i morgon kväll. Jag tänkte som sagt smita in, trots att jag tillhör Stockholms stad, men jag tror inte att det är några problem.

Jag tror inte heller att det är några problem om du som inte är medlem vill komma och lyssna!

Det hela äger rum kl 19 i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Eriksbergsgatan 8.

Etiketter: , ,

Bristande kunskap bakom lagändringen

Stockholms läns skärgårdslandstingsråd Gustav Andersson (C) och Karl Malmqvist, seglare (bland annat svensk mästare i 29er och innan dess nordisk mästare i optimistjolle) och förbundsstyrelseledamot i Centerstudenter, skriver idag på SvD Brännpunkt om att den så kallade sjöfyllerilagen är en dum och onödig morallag.

Lagen har uppenbarligen tillkommit genom bristande insikter i sjö- och skärgårdslivets villkor och praxis. Det är OK, vi är människor, vi gör fel. Men nu är det läge att inse att lagändringen var ett misstag och rätta till det.

Etiketter: , , , ,

Positiv process i ett allvarligt läge

Den process vi nu är mitt uppe i, att välja ny partiledare för Centerpartiet, är en oerhört positiv upplevelse. Alla tre kandidaterna är mycket vassa och tar plats i debatten och får bra press, även om man kan hålla med SvD idag om att det skulle vara uppfriskande med snäppet högre konfliktnivå kandidaterna emellan.

Aktivitetsnivån är det dock inget fel på. Anders W Jonsson hade en finfin närvaro i gårdagens Expressen och debatterar i DN idag. Anna-Karin Hatt har även imponerat stort med en väl genomförd “hattresa” på vilken också lokalmedia engagerats på ett föredömligt sätt.

Mitt i allt detta får vi dock inte glömma att Centerpartiet befinner sig i ett mycket allvarligt läge. Opinionsläget är långt ifrån tillfredställande och även om partiledarvalet är en välkommen vitamininjektion i vår stolta rörelse, är det lång tid att kämpa, vi har lång väg att gå.

Detta påminner Annie Lööf om i sin vision om Centerpartiet som nu finns som film att ta del av. Intressant är också hur Annie lyfter kommunpolitiken som oerhört viktig för Centerpartiet.




Vi fick däng i många kommuner i valet 2010 och det gäller nu att inte tappa den kompetens som alla år av erfarenheter genererat. Jag tycker att idén om ett kommunpolitiskt Centre of Excellence är fantastisk. Inte minst för att jag själv är relativt ny i kommunpolitiken. Ofta tänker jag att de utmaningar vi ställs inför där antagligen har löst av Centerpartister runt om i landet många gånger förr.

Möjligheten att få del av denna samlade kunskap när det behövs skulle göra arbetet lättare och bättre och Centerpolitiken skulle få ett större genomslag i landets kommuner.

I veckan drar Annie Lööfs turné igång och även om jobbet i finansutskottet verkar pocka på uppmärksamheten mer än väntat i dessa skakiga tider, kommer det att finnas tillfälle att träffa och lyssna till Annie på flera platser runt om i landet.

Stockholms läns centerdistrikt arrangerar en träff i morgon tisdag som jag tänkte försöka smita in på, fastän jag tillhör Stockholms stads distrikt.

Missa inte heller möjligheten att träffa alla tre kandidater på de nationella utfrågningarna. Den 25 augusti är det utfrågning i Stockholm på Radisson Strand hotell. Antalet platser är begränsade, så anmäl dig illa kvickt. Det finns också möjlighet att skicka in frågor till kandidaterna via mail.

Etiketter: ,

söndag, augusti 14, 2011

Att modernisera arbetsrätten kostar inte staten ett öre

Häromdagen kommenterade Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Annie Lööf det ekonomiska läget och hur vi bör tänka inför budgetförhandlingarna. Anna-Karin Hatt håller väl till största del med, får man anse, i ett uttalande i SvD.

Kontentan är att alla budgetbelastande reformer måste ha en tydlig styrning på att få fler människor i jobb. Medan det femte jobbskatteavdraget ifrågasätts härvidlag bör man nog ändå påminna om att den gamla centeridén jobbskatteavdrag faktiskt är konstruerat precis för att boosta arbetsutbudet. Det handlar om att göra skillnaderna mellan att jobba och inte jobba större. Belöna den som gör ansträngningen att skaffa sig ett jobb, relativt den som inte gör det.

På de förnyelsedagar Centerpartiet arrangerade i våras tydliggjordes av Nima Sanandaji vikten av att göra det lönsamt att gå från så kallat utanförskap till den ordinarie arbetsmarknaden, inte bara av rent ekonomiska, men också sociala skäl. Om en kultur där de vuxna inte jobbar etableras, visar forskning att deras barn löper större risk att fastna i samma utanförskap.

I dessa skakiga tider då vi kanske står inför en double dip, kanske till och med en perfekt ekonomisk storm, kan det ekonomiska reformutrymmet snabbt komma att minskas betydligt.

Det borde i så fall bli aktuellt att titta på reformer som inte belastar statens budget, men som ändå löser strukturproblem på arbetsmarknaden. En sådan är naturligtvis LAS och turordningsreglerna.

---

Missa inte heller Röda Bergets fria tolkning av verkligheten enligt vilken tingens tillstånd visar på att Juholt har Reinfeldt i ett järngrepp.

Etiketter: , , , ,

lördag, augusti 13, 2011

Annie Lööf är Centerns Stenmark

Stig Strand var en fantastisk skidåkare. En av världens bästa. Oturligt nog hade han sin storhetstid samtidigt som den levande legenden Ingemar Stenmark hade det.

Det kommer jag att tänka på när jag läser på Facebook att Expressen genomfört en stor rundringning bland förtroendevalda Centerpartister och ställt frågan om vem de helst ser som ny partiledare.

En stor majoritet, 59%, svarar Annie Lööf (tvåan får stöd av 27%) och jag är inte förvånad. De båda medkandidaterna är i sig mycket goda företrädare för Centern, men Annie står i en klass för sig.

---

Etiketter: , ,

fredag, augusti 12, 2011

Karl-Erik Olsson stöder Annie Lööf

Läser på Magnus Anderssons blogg att den synnerligen välmeriterade centerikonen Karl-Erik Olsson uttrycker sitt stöd för Annie Lööf som ny partiledare för Centerpartiet.

”Hon har större politisk erfarenhet av det slag som behövs än de andra två. I det här sammanhanget så är hon briljant.”

Stort. :-)

Läs även Johan Pettersson.

---
För dig som vill nominera Annie (eller någon annan för den delen) går det bra att maila valberedningen på valberedningen@centerpartiet.se.

Missa inte heller facebookgruppen till stöd för Annies kandidatur, Annie ny partiledare.

Etiketter: , ,

torsdag, augusti 11, 2011

Jag nominerar Annie Lööf

Idag skickar jag mail till Centerpartiet valberedning i vilket jag nominerar Annie Lööf och förklarar varför jag tycker att hon ska bli vårt partis nästa ordförande. Det kan du också göra om du är medlem i Centerpartiet! E-postadress: valberedningen@centerpartiet.​se

"Hej Valberedningen!

Tack för ett mycket bra arbete. Det känns mycket roligt att vara en del av en öppen och modern centerrörelse, som visar att man kan driva utvecklingen framåt i det demokratiska arbetet även i 100-åriga partier med stolta traditioner.

Jag vill nominera Annie Lööf som ny partiordförande, främst av tre skäl:

1. Hon är en enande kraft för Centern. Hon verkar tilltala en bred skara av centerpartister, oavsett var i landet man bor och vad man jobbar med, om man är gammal eller ung, teoretiskt intresserad eller om man litar på sitt sunda förnuft.

2. Hon är inte personligen låst vid några förhandlingspositioner och kan därför driva en agenda för allianssamarbetet som i större utsträckning tar hänsyn till Centerns särart, nu när vi har visat att vi kan hålla ihop en borgerlig regering.

3. Hon har en överlägsen lyskraft jämfört med andra kandidater och en lysande både debattör och kommunikatör. Att ha Annie Lööf som den viktigaste förmedlaren av Centerpartiets idéer kommer att göra att fler människor attraheras av dem.

Med vänlig hälsning
/Johan Hedin

Vice ordförande, Stureplanscentern
Ledamot i distriktsstyrelsen, Stockholmscentern
Ledamot i Exploateringsnämnden, Stockholms stad"

Etiketter: , ,

onsdag, augusti 10, 2011

Varför stänger du av kommentarsfältet, Birgitta Rydberg?

Landstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) bemöter skärgårdslandstingsrådet Gustav Anderssons (C) kritik mot den så kallade sjöfyllerilagen. Tråkigt nog verkar inte heller Birgitta Rydberg lyssna till fakta i frågan, utan fortsätter på den sorgliga väg lagens förfäktare slagit in på.

Gustav svarar i ett öppet brev.

Birgitta Rydberg gör sig samtidigt också skyldig till två trista netikettsbrott. Dels då hon stänger sitt kommentarsfält för vidare kommentarer, något som antyder att hon inte ens själv anser att hon har på fötter. Dels då hon inte ens länkar till det inlägg hon kritiserar. Dåligt. :-/

Etiketter: , , , ,

Heja Jonas Sjöstedt!

Lars Ohly avgår och gör därmed Vänsterpartiet en stor tjänst. Efter förlustval på förlustval och ingen - som han själv uttrycker det - konjunktur för vänsterfrågor, var det väl tydligt att ett ytterligare val med tillbakagång skulle innebära ett försvinnande från riksdagen.

Bland de kandidater som anmält intresse står givetvis Jonas Sjöstedt i en klass för sig. Ingen ska missförstå mig på denna punkt: politiskt vill Sjöstedt i mitt tycke vansinniga saker. En politik som kraftigt kringskär individens frihet och som sakta men säkert driver landet i armod i takt med att näringslivet flyttar ut eller lägger ner. (Snabbversion av Hayek's The Road to Serfdom.)

Icke desto mindre är Jonas Sjöstedt en fantastisk politiker. Trots den uppenbara risken att Vänsterpartiet under Jonas skulle bli mycket starkare ser jag mycket hellre honom än någon annan på posten. Anledningen är att politiker som Jonas, intellektuellt både skarp och hederlig, tillför så mycket till det politiska systemet som helhet.

Det blir helt enkelt roligare att ägna sig åt politik när motståndet håller hög klass. På så vis är ju också kontrasten mot det Stora Vänsterpartiet ganska stor...

Sedan får väl vi som tycker annorlunda slipa argumenten och försöka matcha Jonas i debatten.

---

Etiketter: ,

Om drömmar och Värnamoliberalism

Annie Lööf berättar i en film i två delar om sina politiska visioner, människors rätt att formulera sina egna drömmar och om Värnamoliberalismen som byggs av tre starka enheter: Ett starkt civilsamhälle, ett sprudlande näringsliv och en väl fungerande offentlig sektor.



Etiketter: , ,

tisdag, augusti 09, 2011

Annie Lööf kommenterar det ekonomiska läget

Centerpartiets finanspolitiska talesperson, tillika partiledarkandidat, Annie Lööf, uttalar sig idag med anledning av det oroande ekonomiska läget och föreslår en prioritering av sådana reformer som gör det lättare för folk att få jobb.

Sådana behöver inte kosta ett öre i pengar, men väl en avsevärd mängd politiskt ledarskap. Så här skriver hon:

"Dessutom finns det en rad reformer som ger jobb men inte kostar annat än politiskt mod och handlingskraft som att reformera arbetsrätten, införa en jobbpeng med möjlighet att välja sin arbetsförmedlare och hitta nya vägar så att avtalens lönegolv inte försvårar inträdet på arbetsmarknaden för utsatta grupper såsom unga, invandrare och människor med funktionsnedsättning."

Kloka ord, tycker jag.

Etiketter: , ,

måndag, augusti 08, 2011

Sjöfyllerilagen ett uttryck för moralism

Gustav Andersson, (C), skärgårdslandstingsråd i Stockholm, skriver på sin blogg om att den så kallade sjöfyllerilagen är en onödig morallag. Och jag håller med. Den är tillkommen av de allra sämsta av politiska skäl - skamlös populism.

Man "tar i" mot något som en majoritet kan hetsas till att anse moraliskt förkastligt, men med en åtgärd som faktiskt inte löser några som helst problem och samtidigt slår undan benen för en fram tills nu växande skärgårdsnäring. (Förutom det glädjemord för båtlivet man samtidigt begår.)

Eftersom ingen verklig grund för lagändringen existerar tvingas lagens försvarare förvanska sanningen och hävda att olyckorna ökat och att lagen löser något problem, men så är inte fallet. Det farliga beteendet omfattas inte av lagen (små båtar och ofta i sjöar där varken sjöpolis eller kustbevakning finns) eller omfattades redan av tidigare lagstiftning (båtförare är dyngrak och en fara för sig själv och andra).

Det är vanligt hederligt och hyggligt folk, sådana som sjökrogarna gärna vill ha som gäster och som sköter sig väl både till sjöss och på land, som får sin frihet kringskuren av inga andra skäl än att några moralkärringar till riksdagsledamöter ska kunna lura i några stackars väljare att de åstadkommer någonting om dagarna.

Läs tidigare inlägg i frågan från denna blogg.

Läs även Karl Malmqvist och titta på ABC-nytts inslag.

Experterna på sjörätt (och professorerna) Hugo Tiberg och Mats Edenius sågar lagen vid fotknölarna i en artikel på DN Debatt från i våras.

Etiketter: , , , ,

Annie Lööfs debattartikel väcker intresse

Annie Lööfs DN Debattartikel ger ett avsevärt genomslag i bloggosfären.
Centerbloggarna verkar överlag mycket positiva, liksom många andra. T ex Den hälsosamme ekonomisten skriver fint:
"Det är därför vi behöver ledare som Annie Lööf - som kan skjuta in nya perspektiv och ifrågasätta etablerade paradigm. Frihet, trygghet och hållbarhet är tre värdeord som inte bara bör leda Centerpartiet, utan även den samlade borgerligheten."
Sverige- och Socialdemokratiska bloggare är dock negativa och tycker INTE att Annie ska bli partiledare.

Etiketter: , ,

söndag, augusti 07, 2011

Annie lägger ut kursen på DN Debatt

Annie Lööf skriver idag på DN Debatt om hennes visioner för politiken och för Centerpartiet. Genom att ta avstamp i de mest klassiska centervärderingarna och vår historia lägger Annie ut kursen inför framtiden.

För visst behöver vi en nystart. Efter att ha varit intressanta och relevanta 2006 stannade utvecklingen av och vi blev mindre tydliga, eller åtminstone upplevde nog väljarna det så, till 2010.

Våra politiska motståndare gillar naturligtvis inte när Centern går framåt och på olika sätt försöker de skrämma oss till tystnad, eller åtminstone till att släta ut centerförslagen.

Rätt sätt att hantera det är INTE att låta oss skrämmas och bli otydligare, utan bli bättre på att kommunicera våra skarpa och kloka förslag och ta tillvara den energi våra motståndare lägger in i debatten och vända den till vår fördel genom goda argument och debattskicklighet.

---

Etiketter: ,

Fasta principer grunden för stabilitet

Annie Lööf skriver långt och bra på sin blogg inför de kommande budgetförhandlingarna. Mot bakgrund av skuldkriserna runt om i världen känns det skönt att veta att Centerpartiet i dessa förhandlingar drivs av fasta principer.

Etiketter: , ,

lördag, augusti 06, 2011

Centerns samlande kraft

Staffan Danielsson representerar för mig kanske det jag tycker allra bäst om i centerrörelsen. Inte för att vi tycker lika om allt. Faktum är att vi nog har tyckt väldigt olika om väldigt mycket, men hur hårt vi än debatterar mot varandra upplever jag ändå att det alltid finns en god anda, intellektuell hederlighet och en ärlig vilja att förstå motargumenten.

Staffan är på många sätt den mest traditionella centerpartist som finns, bakgrund som lantbrukare och högt uppsatt i LRF, och på så vis i någon mån min raka motsats. Ändå får Staffan mig alltid att känna mig välkommen i Centern och debatten. Jag lär mig oerhört mycket av honom och jag tror nog faktiskt att Staffan, med sin öppna attityd och nyfikenhet, har lärt sig något av mig.

Att både jag och Staffan förordar Annie Lööf som nästa partiledare, visar att Annie är den samlande kraft som Centerpartiet behöver för att komma på fötter igen.

Att hon dessutom har en lyskraft som inte kan lämna någon oberörd är ingen nackdel.

---

Etiketter: , ,

fredag, augusti 05, 2011

"Frånta KD ministeransvaret för HBT-frågor"

Partiledarkandidaten Anders W Jonsson skriver idag en intressant och utmanande artikel på Expressens Sidan 4, vars avsikt genomförd skulle lösa ett stort problem för Alliansen.

De allra flesta Kristdemokrater är hyggligt folk med ibland en smula överbeskyddande, men ändå öppen attityd. Men så finns det också en högljudd klick religiösa extremister som låter inskränkthet och förakt för olikheter väga tyngre än anständighet och sunt förnuft.

Så länge KD balanserar kring riksdagsspärren har de inte råd att be dessa galningar fara åt helvete. Och så länge de inte ber dessa galningar att fara åt helvete har de liten eller ingen chans att attrahera nya väljare. Problem för KD och problem för Alliansen i och med att KD sitter med departementsansvar för många viktiga rättighetsfrågor för HBTQ-personer.

Den lösning som Anders W Jonsson förordar kan lösa problemet. Genom att lyfta bort ansvaret från Göran Hägglund, kan Alliansen genomföra reformerna. Denna disposition har använts tidigare, bland annat i samband med ett i mitt tycke mörkt kapitel i vårt partis historia, då Olof Johansson ställde till med regeringskris för att stoppa Öresundsbron och därför fråntogs beredningsansvaret för den frågan.

---

Etiketter: , , ,

Framtidens politiska ledare måste våga ge besked

OK, det är mycket fokus på partiledarvalet nu och ickepartister får ursäkta, men detta ÄR ju så spännande! Idag skriver Centerpartister från Jämtland, däribland Marianne Larm-Svensson, i ÖP varför de vill se Annie Lööf som nästa partiledare. Bland annat motiveras valet av detta:

"Vi vågar säga att Annie är den centerpolitiker som bäst lyckats kombinera den gamla folkrörelsens förutsättningar med den nya tidens nätverkande. Få om ens någon centerpolitiker har de senaste åren mött lika många partikamrater i olika typer av dialog, inte minst under arbetet med valanalysen, där hon tog på sig och lyckades med det svåra arbetet att sammanfatta valbakslaget 2010 till konstruktiva framtidsplaner."

Just detta, förmågan att kunna ta även motgångar och med kreativitet och energi kunna vända dem till något positivt, är bara det ett tungt vägande argument.

Man bär också fram Annies bevisade förmåga att vinna val. En gång kan vara tillfälligheter, men Annie vann stort två val i rad och gick till och med fram i det senaste.

Den viktigaste punkten är dock enligt mitt tycke artikelförfattarnas förtroende för Annies förmåga att göra Centerpartiet tydligare.

Jag tror att den moderna väljaren antingen ser igenom fina men innehållslösa formuleringar, eller är ointresserad av dem. Den moderna politikern kommer inte undan med att glida på ytan nu när allting kan granskas och diskuteras av en kunnig och månghövdad publik i sociala medier.

Det är antagligen en bidragande orsak till att Socialdemokraterna har så stora problem nuförtiden. Folk köper inte längre deras förenklade försök att beskriva verkligheten.

Den som inte vågar redogöra för sin politik på ett konkret (och för den delen aptitligt) sätt, kommer möjligen inte att vara hatad av någon, men heller inte älskad. I ett spel där inget andrapris finns, befinner sig så småningom en sådan politiker, eller ännu värre: partiledare, på ett sluttande plan.

---
Ett exempel på konkret och bra politik är det förslag som SvD idag skriver om. Annie föreslår att folk i långvarigt bidragsberoende under en period ska få behålla det som bygger deras trygghet medan de prövar sina vingar i jakt på en ny och bättre trygghet - den som bygger på egen försörjning.

Etiketter: , ,

torsdag, augusti 04, 2011

Alla måste kunna känna sig välkomna i centerrörelsen

Annie Lööf skriver idag på sin blogg om att Centerpartiet måste kunna välkomna människor från alla delar av landet. Klokt och trevligt tycker jag, som till skillnad från Annie kommer från en del av Sverige där stödet för Centerpartiet stundtals varit svagt. Icke desto mindre behövs centeridéerna även där.

Det är trist när man ser våra politiska motståndare försöka försvaga oss genom att exploatera fördomar mot människor från en eller annan del av landet. Det vore direkt katastrofalt om den typen av fulspel skulle bli en del av vår partiledarprocess.

Etiketter: , ,

onsdag, augusti 03, 2011

Fler kommer ut till stöd för Annie Lööf

Det finns en sådan stark kraft i äkta engagemang. Hur välfinansierad, välorkestrerad och strategiskt utstuderad en kampanj än är, förlorar den i längden oftast mot ärlig kamp driven av människor som sitt hjärtas övertygelse.

Och "äkta" beskriver bäst den artikel som några riktig tunga Centerpartister från Västra Götaland idag skriver på GP's debattsida, i vilken de uttrycker sitt stöd för Annie Lööf (fd Johansson).

Västra Götaland, och kanske i synnerhet Skövde, är klassisk centermark och det var också där vi firade 100-årsjubileet med dunder och brak i vintras!

---
Även Hans Johansson och Åke Högberg från Falköping tar ställning för Annie på sin centerblogg.

Etiketter: , ,

tisdag, augusti 02, 2011

Därför stöder jag Annie Lööf

Det kommer väl kanske inte som någon chock att jag helst ser Annie Lööf (fd Johansson) som ny partiledare för Centerpartiet eftersom jag genom årens lopp varit ganska oblyg i mina hyllningar över henne här på bloggen.

Det faktum att Anders W Jonsson är en av hennes motkandidater gjorde dock valet svårare. Han är en fantastisk person och politiker och har, med sin gedigna Centerbakgrund, varit en lika generös som ovärderlig källa till kunskap och inspiration för mig som för fem år sedan var ett blåbär på det här med partipolitik.

Jag har försökt hålla sinnet så öppet jag kunnat och läst det som skrivits av och om de tre kandidaterna, men har nu ändå bestämt mig för att Annie är min kandidat.

Till att börja med ska man ha klart för sig att ingen av de tre kandidaterna är riktigt så frihetliga som jag skulle önska. Annie har utifrån mitt perspektiv ställt sig på "fel" sida i flera principiellt viktiga strider under sin tid i CUF, dock har hon alltid haft både förmågan och den goda smaken att förklara varför.

Det faktum att hon öppet och ärligt redovisar vad hon tycker smäller högre än att hon tycker exakt som jag. Hon har berättat om vilka böcker hon tycker har varit viktiga och vilka filosofer hon har läst för att kunna utveckla sina egna övertygelser. Ett uttryck för öppenhet även under fernissan.

Att inte bara i ord, men också i handling, visa vad man går för väger tungt för mig. 2006 kryssade Annie sig förbi den dåvarande toppkandidaten och 2010 fick hon inte bara förnyat, utan ökat förtroende. Jag tror att det rörde sig om nästan en tredjedel av centerväljarna i Jönköpings län! Hon utsågs till finanspolitisk talesperson och vice gruppledare, sina unga år till trots, och alla som har arbetat tillsammans med henne verkar vara övertygade om hennes förmåga.

Annie är också en av de vassaste personer jag har träffat. Kanske den allra vassaste, faktiskt. Det finns två sätt att reagera på briljans hos andra människor. Det ena är att känna sig hotad, att försöka hitta rationaliserande resonemang om varför den visserligen briljanta personen ändå borde sitta ner och "vänta på sin tur". Det andra är att se möjligheterna det innebär för hela Centerpartiet att släppa fram en av de största talanger som svensk politik har skådat.

Vi har en unik chans att få en partiledare som kan samla hela partiet, attrahera nya väljare och föra vår stolta rörelse in i 2000-talet på riktigt med Annie Lööf vid rodret och jag tycker inte att vi ska försitta den.

Etiketter: , , ,

Klokt av Anders W Jonsson

Anders W Jonsson bloggar idag om att Centerpartiet är ett parti för hela landet. Och jag håller med. Företagande, miljö och individens frihet är lika viktig oavsett var man i landet man bor.

Jag håller också med om resonemanget att småföretagandets villkor är särskilt viktig i glesbygden, eftersom så gott som alla jobb som skapas där är i små företag, även om det även är viktigt för hela samhället, såväl principiellt som ekonomiskt.

Jag minns en lektion i ödmjukhet Anders gav mig, då han förklarade att det här vi håller på med i Stureplanscentern inte alls är något nytt, utan tvärtom var den huvudsakliga mötesformen i avdelningarna på 50-talet. Låt vara i en bygdegård och över en kopp kaffe och inte på en restaurang, men det hade mer med närheten till bydgegårdar/restauranger att göra, än vilja/ovilja att diskutera ideologi.

Det politiska samtalet, diskutera de stora frågorna och lyssna till folk som har tänkt till är en god grund till idémässig förnyelse, en nödvändig process för alla partier som vill hålla sig relevanta.

Etiketter: , ,

måndag, augusti 01, 2011

Svart måndag för sopprötter

Idag måste vara en sån där dag då en Sverigedemokrat inte vill gå ur sängen. Inte nog med att de tragiska händelserna i Norge baktände för xenofoberna...

Ramadan inleds idag, en stor högtid för många svenskar. Något som antagligen kan vara en smula problematisk i den ljusa sommarnätternas del av världen.

Pridefestivalen inleds också och fokus i år verkar vara på transpersoner. Goda vännen Amanda Brihed skriver mycket bra om detta på SvD Brännpunkt idag. Missa inte.

Etiketter: