onsdag, maj 09, 2007

Okunnighet om kommunismens brott

Det finns en stor skillnad mellan Nazism och kommunism. (förutom kommunismens långt framgångsrikare mördande) Det finns nästan inga nazister idag. Visst en och annan kutar runt och ställer till, men ingen seriös debattör vill idag införa nazism som samhällssystem.

Däremot finns det ett helt parti i riksdagen som på allvar verkar tycka att det där med kommunism verkar bra och praktiskt. Det finns många journalister som är på samma spår och en hel del galningar i bloggosfären.

Det är svårt att säkert uttala sig om orsakssambanden, om det finns så många kommunister för att okunskapen är så stor, eller om okunskapen är så stor för att det finns så många kommunister.

Hursomhelst är det många som sitter på nyckelpositioner i kunskapsspridningen som gör sig "okunniga" om kommunismens blodiga historia.

Etiketter:

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Men snälla Johan, kan du inte skärpa dig nu? Undersökningen är ju obeskrivligt dåligt gjord, dessutom så är den beställd av UOK, några muppar som inte ens vet vad kommunism är. Har du läst Kapitalet än?

5:12 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Tjena! Det var länge sen... Nja, den ligger på nattuksbordet under ett par andra på listan, men den FINNS där!

Ska granska undersökningen, men OM det visar sig att det stämmer? Att kidsen inte känner till brott begågna i kommunismens namn? Är det i så fall inte liiite uppseendeväckande?

Vet inte UOK vad kommunismen är? Trodde att han Hjemdahl talar av egen erfarenhet...

Hursomhelst... Kul att se dig igen i kommentarsfältet. :-)

12:32 fm  
Anonymous Anonym said...

Men då blir ju frågan VAD ÄR KOMMUNISM? Om man inte kan svara på den (som UOK inte kan...) så faller ju allt.

Kommunism har två definitioner:
1) Ett klass- och statslöst samhälle.
2) En materiell rörelse för arbetarnas kollektiva egoism (klasskamp).

Jag förstår inte hur det kan ha mördat någon, snarare tvärtom. Som jag tidigre har påpekat så har inte de realsocialistiska experimenten något med kommunismen att göra eftersom den krossade allt vad klasskamp och arbetarorganisering heter. Det fanns samhällsklasser, kapital och det producerades ett mervärde.

Om kidsen inte vet något om "komunismens" brott så rör det mig inte i ryggen eftersom den inte begått några brott, det har inte nazismen (fascismen är kapitalets sista sätt att krossa ett kämpande proletariat på) heller gjort, för idéer och rörelser begår inte brott, det gör människor.

UOK ägnar sig varken åt upplysning om kommunism eftersom de inte vet vad det är, och den är ju inte direkt sanningsenlig heller. thesilentland.com är verkligen beviset på det.

7:03 em  
Anonymous Anonym said...

Så brott begågna av människor som kallar sig kommunister, som är medlemmar i kommunistiska partier, i stater vars mål är att införa kommunismen, har inget som helst med kommunismen att göra?

Deras offer tyckte nog att det hade lite, lite med kommunismen att göra, ändå, där de satt i godståget på väg österut, med de röda flaggorna med hammaren och skäran fladdrande i den kalla vinden.

Men det har du väl inte empati nog att förstå eller känna något alls inför, där du sitter med ditt fina intellektuella bygge med alla stora tjocka böcker av Marx, Engels och Lenin i bokhyllan.

Kommunistisk logik: brott begångna av kommunister har aldrig med kommunismen som ideologi att göra, därför att de inte begicks i ett perfekt kommunistiskt system. Ni är alltid oskyldiga.

Men offren då?
Har ni inga känslor alls för dem?

Och tycker ni inte att det är ett problem överhuvudtaget, att 90% av svenska ungdomar inte känner till Gulag? (En av många statistiskt säkerställda faktauppgifter från Demoskopundersökningen.)

10:48 fm  
Anonymous Anonym said...

"Så brott begågna av människor som kallar sig kommunister, som är medlemmar i kommunistiska partier, i stater vars mål är att införa kommunismen, har inget som helst med kommunismen att göra?"

Deras mål var inte kommunismen, eftersom staternas represiva organ byggde på toppstyrda polisväsenden och arméer och inte på demokratiskt styrda arbetarmiliser.


"Men det har du väl inte empati nog att förstå eller känna något alls inför, där du sitter med ditt fina intellektuella bygge med alla stora tjocka böcker av Marx, Engels och Lenin i bokhyllan."

Nu kan jag ju inte svara för den andra killen, men jag är kommunist och hemma i min bokhylla finns böcker av Marx,Engels och Lenin.(Det finns också böcker som kritiserar dessa i min bokhylla).

Jag har empati med dem många som led i bl.a sovjetunionen men jag anser(och förstår om det är lite uppseendeväckande) inte att sovjetunionen var kommunistiskt och att det som behövdes var just en kommunisisk revolution, vilket gör att jag sympatiserar med de uppror som gjordes mot sovjetunionen, Ungern och Prag t.ex.
Jag tror också att det går att undvika att det slutar som i Sovjet. Kommunismen har, tro det eller ej rätt många anhängare i det forna Östblocket.

1:51 fm  

Skicka en kommentar

<< Home