onsdag, augusti 22, 2007

Marknadskrafterna häver sig i regleringens bojor

Bostadsmarknaden fungerar fruktansvärt dåligt på grund av att marknadsstyrningen är åsidosatt. Vissa betalar för mycket och andra för lite och hela incitamentssystematiken för nybyggnation är satt ur spel.

Det är helt enkelt svårt att få tag i någonstans att bo på många håll i landet.

Regeringen gör vad de kan för att komma på mer eller mindre kreativa lösningar på bostadsregleringens enorma problem, men utan att behöva ta i problemets källa: Regleringen. Nu ser man tydligen möjligheter i andrahandsboendet.

För har man ett kontrakt släpper man det inte. Man hyr ut i andra eller kanske till och med säljer svart. I en artikel i dagens DN framgår att det är "budgivning" på andrahandskontrakt.

Vad är det som gör det rimligare än marknadshyror egentligen?

Etiketter: ,

2 Comments:

Blogger Ol' Dirty $venne said...

Det Sverige som socialdemokraterna har skapat är på många sätt ett Sverige som gynnar dem som redan har. Den som redan har en hyresrätt vill aldrig ge upp den, därför att den är orimligt billig jämfört med en bostadsrätt.

På samma sätt gör LAS och den svenska arbetsmarknadslagstiftningen att de som har ett jobb kan vara säkra på att få behålla det, så länge de inte missköter sig grovt. Samtidigt försvårar samma lagstiftning anställning för dem som inget arbete har. Slog mig bara idag att dessa två fenomen hänger ihop.

11:14 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Ja, visst är det sjukt!?

Man snackar så mycket om att utjämna skillnader mellan fattiga och rika, men det enda man gör är att sätta käppar i hjulet för dem som vill påverka sin sitution.

På så vis är ju egentligen hardcorekommunisterna ärligare...

12:20 fm  

Skicka en kommentar

<< Home