söndag, augusti 12, 2007

Västsaharas frihet borde vara självklar

Året var 1975. Efter en lång och hård kamp för oberoende och frihet vann man till slut.

Spanien lämnade Västsahara.

Frihetskämparna hade inte ens hunnit duka fram de söta bakverken, förrän marken började skaka under de marockanska stridsvagnarna.

Sedan dess har man nya Herrar med anspråk på landet, som döljer stora naturtillgångar i form av fosfat och järnmalm och antagligen också olja.

Nu skriver SvD om att ingen lösning finns i sikte på konflikten. Det är minst sagt märkligt, för fallet är lika solklart nu som 1975, men i artikeln kan man läsa att Marocko har ett par tunga bundsförvanter i form av Frankrike och USA.

Västsaharas rätt till självbestämmande borde vara okränkbar. De hotar ingen. Det förekommer ingen terror mot vare sig Marocko eller andra grannar.

Det är ett land som bara ligger några mil från Europa (kanarieöarna) och ett folk som förtjänar att leva i fred och frihet.

Etiketter:

1 Comments:

Blogger Staffan said...

Det är närheten till Europa som enligt vissa också är en bidragande orsak till tystnaden. Enligt den teorin vill EU ha ett bra förhållande med Marocko eftersom de kan se till att fattiga från Afrika inte tar sig över till Gibraltar och in i EU.

3:38 em  

Skicka en kommentar

<< Home