fredag, september 28, 2007

Företag jäkligt nyttiga även utan CSR

Den Liberala Misantropen skriver klokt om KG Bergströms intervju med superentreprenören och skypeskaparen Niklas Zennström.

Niklas hade tydligen sagt att han nu satsar på diverse välgörenhetsprojekt och att han tycker att sådant är viktigt för att liksom ge någonting tillbaka nu när han haft sådana stora framgångar.

Precis som Den Liberala Misantropen reagerar jag på detta. Det är jättebra att Niklas vill ägna sig och sina pengar till sådant som gör gott, men något man ofta missar är att företagen i sig är något gott.

Att lyckas skapa något som man tjänar mycket pengar på är ingenting som är negativt för världen utan tvärtom någonting väldigt bra.

För andra syften än ren marknadsföring finns det anlednig att vara skeptisk till CSR, Corporate Social Responsibility. Inte för att sociala satsningar i sig är fel, utan för att det implicerar att företag annars inte är nyttiga. Dessutom löper företag risken att felfokusera och avvika från det mål som är allra viktigast: Att tjäna pengar.

Företag har ett primärt syfte och det är att generera pengar till sina ägare. När de gör det så ger det nytta till många människor:

  • För det första alla kunder som erbjuds att köpa något de vill ha, alla leverantörer som kan sälja varor och tjänster till företaget.

  • Alla som vill investera och spara får möjlighet till en avkastning genom att kunna köpa aktier i företaget.

  • Naturligtvis också alla anställda som får lön för att jobba på företaget...

  • Hela samhället som får del av anställdas förtjänster genom inkomstskatten gynnas, liksom alla verksamheter som har kunder som betalar med pengar de tjänat från företaget.

Det står naturligtvis alla företag fritt att själva disponera sina pengar som de vill. Känns CSR kanon, så kör för all del på, men företag gör en helsikes nytta bara genom att finnas till!

Etiketter:

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

CSR, det är ju James Taggarts favoritsyssla. Niklas Z borde låta det bero o i stället skapa något annat nytt fantastiskt som kommer miljontals människor till nytta, och ger jobb till hundratals.

7:01 em  

Skicka en kommentar

<< Home