lördag, november 03, 2007

Spårtrafik utan besväret med kontaktledning!

Det kluras och funderas på utökad spårvagnstrafik i Stockholm. Det kan väl vara bra, men för oss som är luttrade när det gäller miljöbalken (och plan- och bygglagen) ser man molnen torna upp sig.

Bland annat är det inte bara att sätta upp kontaktledningar kors och tvärs över hela stan utan vidare. Det kan mycket väl klassas som en "miljöfara" och därmed inte bara vara besvärligt att få till stånd överhuvudtaget.

Någon som exempelvis känner sig en smula elallergisk kan senare anmäla det hela och till och med få rätt i miljödomstolen och kanske miljööverdomstolen. Detta är en högst påtaglig risk för någon som vill investera i denna nya och mer miljövänliga infrastruktur. Med tanke på de rättsfall som nyligen uppmärksammats - t ex den rökande damen i sin trädgård - är antagligen risken FÖR stor.

Men det kan finnas en lösning. Nu experimenterar man i Japan med spårvagnar med litiumbatterier som laddas när vagnen stannar vid en hållplats, varför dessa skrymmande kontaktledningar inte behövs!

Det gör det lättare och enklare att bygga spårbana, plus att det faktiskt kanske blir praktiskt och ekonomiskt möjligt att göra det i vår lilla stad.

Etiketter: ,

4 Comments:

Blogger Magnus Persson said...

I ärlighetens namn - dräller det inte av elektromagnetisk strålning ungefär överallt i en genomsnittlig stad ändå, alldeles oaktat eventuella spårvagnar?

6:46 em  
Blogger Magnus Persson said...

Sen när jag tänkt lite till kan det kanske inte vara så dumt att slippa kontaktledningarna - men snarare av skälet att de är jobbiga att sätta upp. :-)

9:47 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Jo, visst och det finns säkert en mängd andra "miljöfaror" med kontaktledningarna och med kunskap om vilka fall som miljödomstolarna faktiskt tar upp är det inte osannoligt att någon som känner sig orolig för olycksrisken.

Det finns ett färskt rättsfall där oron för förlupna golfbollar ansågs miljöfarligt. Alltså den icke fysiskt befogade oron.

Anledningen att jag tar upp detta är dels för att berätta om den nya och bra tekniken, men också för att uppmärksamma omgivningen om att det kan vara ett problem att implementera ny och mer miljöteknik i Sverige just PÅ GRUND AV miljölagstiftningen.

Knäppt kan tyckas, men förhoppningsvis är lagen på väg att ändras. :-)

11:09 em  
Blogger gardebring said...

Tyvärr ser ju satsningen ut att rinna ut i sanden nu då moderaterna spjärnar emot i stadshuset. Inget kul alls..

http://www.yimby.se/2008/02/city-om-djurgardslinjens-_456.html

12:05 em  

Skicka en kommentar

<< Home