onsdag, april 30, 2008

7 miljoner av medlemmarnas pengar...

Som daglig tunnelbaneresenär kan man inte undgå att se SEKO's senaste kampanj.

Jag försökte kommentera på webbplatsen kopplad till kampanjen, men det gick inte. Tydligen håller den egna argumentationen tillräckligt väl för att avvikande åsikter ska släppas fram.

SEKO är emot marknadsekonomi. Man är emot konkurrens. En av kampanjaffischerna illustrerar två tåg som försöker trängas på samma spår.

Detta förväntas illustrera det orimliga i konkurrens på järnvägen. (Att de mycket väl kan köra bakom varandra verkar ingen ha tänkt på.)

Man önskar ju att någon de litar på kunde tala om för SEKO att det här med konkurrens faktiskt inte är så dumt. Det är det som gör marknadsekonomin bra. Att flera aktörer tillåts att fritt prova sina lösningar för att erbjuda något som är mer värt än andra aktörers alternativ.

På kundsidan är det solklart. Alla som tvivlar kan kliva in på Midi-stationen i Bryssel och välja mellan tre olika snabbtågsbolag som alla vill köra dig till t ex Paris. snabbt, bekvämt och till ett pris som är minst lika bra som konkurrentens.

Det tror jag att alla förstår.

Vad som faktiskt är, eller åtminstone borde vara, viktigare för SEKO är vad konkurrensen skulle innebära för sina medlemmar!

Vad skulle det innebära för dig som yrkesperson att fler arbetsgivare skulle konkurrera om dig och ditt kunnande?

Flera företag skulle arbeta hårt med att konstruera arbetsplatser som folk trivs på och till villkor som är gynnsammare än konkurrentens.

Det är obegripligt att en organisation som säger sig värna sådana yrkespersoner är emot en mångfald bland arbetsgivare.

Men så länge yrkespersonerna har risiga villkor och inte kan byta till något annat har ju också SEKO störst makt. I den situationen är facket det enda verktyget att få det bättre. Det är väl inte helt orimligt att SEKO's ledning har anledning att vilja hindra en utveckling som försvagar den egna relativa betydelsen.

Medlemmarnas intressen bryr man sig inte lika mycket om.

Etiketter: , ,

1 Comments:

Blogger Daniel W said...

Konkurrens är ju skitjobbigt ibland, vissa personer kanske med rätta är livrädda för den. Jag tror nog att många av dessa personer förstår väl att fri konkurrens är samhällsnyttigt men det är inget de kommer verka för om det inte gynnar de själva.

2:52 fm  

Skicka en kommentar

<< Home