fredag, april 25, 2008

Bioteknik och bioenergi en framtidsbransch

Vet inte om man gör etanol av Salix och om det skulle vara effektivt, men av olika skäl kommer jag att tänka på Salix när jag läser ett inlägg som Claes Västerteg skrivermiljödelenframtidsdialogen.

Salix en svensk produkt och en potentiell exportsuccé. Agroenergi har tagit fram ett antal varianter för att passa olika klimat och jordmåner och säljer licenser för odling i flera länder.

Som biobränsle är Salix makalöst effektivt. Man talar om ett förhållande på 1:20 på hur mycket man så att säga stoppar in i processen jämfört med vad man får ut.

Man kan använda det i fjärrvärmeanläggningar och i kraftvärmeverk och det finns verkligen inga nackdelar. Stora delar av den svenska odlingsmarken står idag oanvänd, vilket är synd.

Sätter man Salix på dem, så gör man en viktig insats för miljön, samtidigt som att man tjänar en hacka!

Etiketter: ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Att framställa flytande drivmedel av salix är idag dryg fyra gånger mindre effektiv än att använda det för elproduktion, men eldrivna bilar kanske är framtiden :-)

5:10 em  
Anonymous Anonym said...

Det är märkligt, ja rent overkligt, att nästan ingen verkar ta notis om hur mycket koldioxid biobränsleeldningen bidrar med. Jag talar om nettoutsläpp. Men, hur kan det vara så? Jo, idag bränns ofantliga mängder trädbränsle i våra fjärr- och kraftvärmeverk, och ökningen har pågått hela vägen sedan början av 90-talet. Det man främst eldar är s.k. grot (grenar och toppar) från skogsavverkning. Om denna biomassa skulle lämnas kvar på marken tar det ca 20 år innan hälften av koldioxiden avgått naturligt, men eldar vi så avges den direkt. Just av detta skäl släpper trädbränsleeldningen idag ut ca 10 miljoner ton CO2 varje år - utan att någon i ansvarig ställning ens höjer på ögonbrynet. Jo, jag vet, det finns en internationell överenskommelse om att biobränslets utsläpp inte ska räknas in, men den överenskommelsen baseras på ett 100-årsperspektiv, och det är en helt annan sak än det som sker nu och åtminstone 25 år framöver. Man kan ju inte komma överens om att verkliga utsläpp inte finns. Det man därför borde göra är att snarast stoppa all elgenerering med grot och att sedan trappa ner groteldnigen. Den kan delvis ersättas med naturgas, som bara släpper ut 60% av groten. Då skulle CO2-utsläppen minska drastiskt - i VERKLIGHETEN. För det är väl klimatgaserna vi vill undvika att släppa ut - eller??

1:34 em  

Skicka en kommentar

<< Home