lördag, juli 12, 2008

Centerskepsis ingen hemlighet

Vid en av expressen uppmärksammad middag, träffades några av oss centerpartister som är bekymrade över den planerade massavlyssningen.

Det har funnits, och finns alltjämt, goda idéer från olika håll, men vi kände att det fanns ett behov av att komma fram till någon minsta gemensamma nämnare för hur vi ska jobba vidare.

Stockholmscentern och CUF kommer att tillsammans med Stureplanscentern och Centeruppropet stå värdar för en konferens där partiledning, anhängare och skeptiker får tillfälle att träffa experter.

Vi kommer inte vidare i debatten utan att lyfta in de säkerhetspolitiska aspekterna och det är mycket lovande att konferensen även kommer att omfatta dem.

De argument som bärs fram för att försvara den omstridda lagen handlar just om säkerhet för landets innevånare och svensk trupp i utlandet.

Det finns hot mot vår säkerhet, men i debatten finns det ju flera kvalificerade säkerhetspolitiska bedömmare som inte anser att övervakningen skulle vara särskilt effektiv för att bekämpa dem.

Det måste också rimligen gå att hitta sätt att bedriva underrättelseverksamhet, som inte innebär massavlyssning.

Konferensen kan kanske bidra till att identifiera sådana alternativ.

Det är möjligt att alla alternativ är svårare, omständligare och dyrare.

Men utan att veta HUR mycket svårare, omständligare och dyrare det skulle vara är det ju svårt att ta ställning till om hoten som vårt folk står inför är värda den integritetskränkning som massavlyssningen innebär.

Det var en trevlig middag, om än med allvarsamma förtecken. Jag åt chévrevårrullar med rödbetor.

Läs också Magnus Andersson, Martin Olsvenne och Erik Hultin.

Update: Såg att Per Ankersjö bloggat om det också, att SvD uppmärksammar konferensen och att hedersknyffeln och tillika partisekreteraren Anders Flanking kommenterar det hela positivt i Expressen.

Etiketter: ,