måndag, februari 09, 2009

Lite mer tjat om energipolitiken... Men det ÄR ju så viktigt och intressant

Gårdagens debatt mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Sahlin blev nästan parodisk. Jag har många gånger beundrat Mona Sahlins förmåga att aldrig liksom komma av sig, utan alltid kunna vända kniviga frågor mot sin motståndare med ofta snygga retoriska figurer.

Så var dock ej fallet igår. Mona åkte på dyngstryk och framstod tunn och närmast osympatisk mot en till diskussioner inbjudande Reinfeldt som till och med kunde kosta på sig ett leende mot Mona.

I Agenda kommenterade bland annat Helle Klein debatten och hade en minst sagt märklig tolkning av utfallet. Antagligen springer Helles ansatser ur samma källa som det som idag står att läsa på Aftonbladets ledarsida. De har helt enkelt bestämt sig för att försöka skriva ner regeringens energiöverenskommelse.

Lycka till med det. Om de inte vill lyssna på facket, industrin eller svensk vindenergi så kan de väl läsa sin egen tidning i vilken Lena Melin konstaterar att förloraren i allt detta heter Mona Sahlin.

För en tid sedan skrev jag om det för Mona Sahlin något problematiska i att lägga ut miljöpolitiken på "underkonsulten" miljöpartiet. Ett på många sätt märkligt val som allvarligt begränsar hennes debattutrymme i en fråga som med all rimlighet kommer att återfinnas högt på agendan för överskådlig framtid.

Nu med energiöverenskommelsen blir detta så tydligt.

Mona stor och pratar om att "satsa på forskning" och annat. Men dessa vaga förhoppningar om en explosion av förnyelsebar energiproduktion saknar all trovärdighet, så länge de inte kan preciseras genom en konkret och genomförbar politik. (Typ en sådan som regeringen har.)

Att delar av fackföreningsrörelsen inte upplever det som händer nu som alltigenom toppen, visar sig bland annat i Stefan Löfvéns öppna vädjan till Mona Sahlin att komma överens med regeringen om energipolitiken, underförstått att denna regeringens energipolitik är enormt mycket bättre än den som ett vänsteralternativ skulle komma att prestera själva.

Läs även Departementet, Per Ankersjö och Ingerö om saken.

Etiketter: , ,

1 Comments:

Blogger Kungsholmscentern said...

Alla verkar inte dela din analys Johan ;-)

http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1427&blogg=29931

6:58 em  

Skicka en kommentar

<< Home