måndag, november 02, 2009

Klockan klämtar för Systemet

Goda vännen och CUF ordföranden Magnus Andersson debatterar idag på SVT-Opinion om att jordbruksminister Eskil Erlandssons förslag från förra veckan om att svenska vingårdar ska få bli "filialer" till Systembolaget, är en urvattnad kompromiss.

Bättre det än ingenting, kan man tycka, men Magnus har ju en poäng i att man vända totalt på det: varför ska vi överhuvudtaget ha ett försäljningsmonopol?

Vad är det som gör privata företag sämre skickade än statliga dito att följa regler och lyda lagar?

Ha gärna åldersgräns och håll kvar eller kanske till och med förstärk kraven på legitimationskontroll och annat. Men låt flera vara med och göra jobbet!

Men folkhälsan då? Svensken anses ju tydligen inte kunna fatta rationella beslut för sig själv?

Det kanske skulle kunna vara ett argument OM det hade varit så att jämförbara länder utan statligt försäljningsmonopol för alkoholdrycker hade större problem än Sverige. Men så är det inte.

Privata företag får ju för sjutton till och med vara verksamma inom vård och omsorg nuförtiden. Så pass mycket litar vi ju ändå på dem...

---

Allvarligt talat: är det någon som tror att vi kommer att ha systemmonopolet kvar om 20 år?

Etiketter: , , , ,

4 Comments:

Anonymous Kapten Kalas said...

Jag hoppas innerligen att systemet kommer att finnas kvar om 20 år, för allas bästa.

Här är ett citat som jag uppskattade från Magnus blogg

"Marknadsekonomi funkar utmärkt, just därför ska vi inte släppa alkoholen fri. Konkurrens-->lägre priser-->högre konsumtion. Helt OK när det gäller choklad, mer bekymmersamt när det gäller alkohol.".

Sverige har redan varit nära att dricka ihjäl sig en gång, och då var det bara hälften av befolkningen som fick lov att dricka. Sedan så kanske du kommer ihåg mellanölen? Hur var det nu det gick för den? Jo, man fick avskaffa den för att alkoholförbrukningen sköt i höjden alldeles för mycket. Och då talar vi inte om en händelse för 200 år sedan, utan snarare 30.

8:19 em  
Blogger Unknown said...

Själv hoppas jag verkligen monopolet ryker så snabbt som möjligt, jag är trött på Systembolagets urusla sortiment.

9:50 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Men kapten kalas: Varför inte totalförbjuda alkohol i Sverige då?

8:36 fm  
Anonymous Kapten Kalas said...

Det hör ju inte hit alls. Varför inte förbjuda bilar för att folk skadar sig i trafiken? Plus att om alkoholen hade presenterats som ny drog idag tror jag knappast att den hade blivit laglig.

8:30 em  

Skicka en kommentar

<< Home