onsdag, november 04, 2009

Lögnaktig (S)-propaganda i skolan

Som gymnasist i slutet av 80-talet i en överlag ganska blå skola hade jag en samhällskunskapslärare vid namn Torsten Wergenius. Han var stolt socialdemokrat och hade Rudolf Meidner som största idol.

Han var en ganska skön snubbe. Älskade att köra fort med sin bil. Han flirtade skamlöst med vår ca 120 år gamla engelsklärare Margaretha Waldén (som ändå liksom var piffig och parant). Antagligen gillade han att då och då ta ett glas gott och jag vet med säkerhet att han gillade att trissa med oss högerungar, uppväxta med Dallas och Falcon Crest och befinnande oss i Yuppieerans guldålder.

Ytterst medvetet provocerade han oss med ständiga hyllningar av arbetarrörelsen förträfflighet, löntagarfondernas nödvändighet och alla företagares förmodat nedärvda onska. Det väckte inte bara frustration, utan också en massiv debattvilja.

Samhällskunskapslektionerna kom mer att handla om åsikter än om förvaltningslagen och jag tror att de flesta i vår klass blev intresserade av och engagerade i politik tack vare Torsten.

Det fanns dock en oerhört tydlig gräns. Torsten skulle aldrig någonsin inlett ett samhällskunskapsprov med en sådan propagandistisk sentens som gymnasieläraren Daniel Ådin i Skellefteå tydligen har gjort.

Daniel Ådins elever får lära sig att "Den borgerliga regeringen har kört ekonomin i botten".

Daniel Ådin, som också är engagerad i Det Socialdemokratiska Arbetarepartiet borde omedelbart skiljas från sin tjänst, då han tydligen inte kan skilja på sina roller.

Etiketter: