torsdag, december 17, 2009

Centerbloggare hotad av Mäklarsamfundet

Via den förträffliga centerbloggarwidgeten såg jag ett viktigt inlägg från Johan Folin som måste uppmärksammas.

På sin blogg hade han för en tid sedan skrivit om en mycket negativ erfarenhet av en mäklare som anlitades för att sälja ett radhus. Historien beskriver en utomordentligt oproffsig hantering från mäklarens sida med inslag som i bästa fall borde anses stå i strid med god sed och i värsta fall rent brottsligt.

Idag kontaktas Johan av Mäklarsamfundets VD, Jeanette Gustafsdotter. Inte för att be om ursäkt eller för att förklara att den skräckupplevelse som förekommit här inte alls är förenligt med mäklarsamfundets krav på professionalitet och uppförande. Nej då. Istället hotar hon Johan med polisanmälan för förtal om han inte tar ner sitt kritiska inlägg!

Man undrar hur hon tänker? Vad tror hon kommer att hända? Hur har hon resonerat?

För det första är fallet ganska långt ifrån vad som skulle kunna bli ett tryckfrihetsmål. För det andra beskriver Johan Folin bara sanningen. Bevisläget är förkrossande med sparade sms och inspelade telefonsamtal.

Jeanette Gustafsdotter har bara åstadkommit en sak: Hon har med sin smidiga manöver sett till att sprida denna historia. (Den kommer att vara rikskänd inom 24 timmar, var så säker.) Hon har gjort sin medlem, Husera, en rejäl otjänst (vilket i o f s är bra för alla som nu fattar att Husera är ett fruktansvärt dåligt mäklarföretag). Hon har också i samma veva lyckats bidra till att etablera en negativ bild av såväl mäklare som mäklarsamfundet.

Lycka till i framtiden, Jeanette.

Läs även Magnus Andersson om saken.

Etiketter: ,

6 Comments:

Blogger Wilhelm Svenselius said...

Någon borde se till att alla press- och marknadschefer (och deras advokater) läser på om streisandeffekten, så skulle sådana här fånigheter undvikas :)

9:06 fm  
Blogger Johan said...

Tack för puffandet! Streisandeffekten börjar komma tror jag :)

5:32 em  
Anonymous Nicklas Eriksson said...

Äsch, säg bara till henne att du är för en fri marknad plus ärkeliberal så ordnar det sig säkert! Eller inte.

Det gör sällan det när företag är ute efter en oavsett om man håller på deras rätt eller inte. Men oroa dig inte. Jag har blivit polisanmäld fem gånger för förtal och inte en enda gång har det ens gått längre än till det stora runda arkivet vid disken i polishuset.

2:12 em  
Anonymous Marcus said...

I Sverige finns inga lagar mot förtal av företag. Så det är ett väldigt tomt hot så länge man inte har hängt ut fysiska personer.

9:58 fm  
Anonymous Anonym said...

Man får faktiskt inte sprida lögner om företag. Privatpersoner har dock extremt högt i tak. Företag som sprider lögner om andra företag, gärna konkurrenter, kan ta fallet till Marknadsdomstolen och de vinner oftast.

2:34 em  
Anonymous Anonym said...

Bloggposten länkad här.

10:08 fm  

Skicka en kommentar

<< Home