torsdag, december 17, 2009

Elprischocken allvarlig för Sveriges ekonomi

Priser sätts ju som bekant i jämvikten mellan utbud och efterfrågan. Just nu råder hög efterfrågan på el eftersom det är svinkallt. Samtidigt går den svenska kärnkraften på halvfart, vilket minskar utbudet ordentligt.

I helgen som var (det var ganska kallt då också) låg priset på elbörsen på ganska normala 40 öre/kilowattimme. Idag för en liten stund sedan noterades obegripliga 14,60 kronor per KWh!

Kärnkraften utgör nästan hälften av den svenska elproduktionen, ca 70 Terawattimmar och vattenkraften ungefär lika mycket, men eftersom det (tydligen) har regnat dåligt i höst är vattenmagasinen halvtomma och kraftverken kan inte ösa på hur mycket som helst, utan måste spara lite på dropparna.

Vindkraften är god för ca 1,5 TWh och det är inte heller alltid det blåser.

Att elprischocken drabbar många privatpersoner är självklart, men man måste också tänka på hur det påverkar en energikrävande tillverkningsindustri. En sektor som redan skakas om ordentligt på grund av finanskrisen.

Detta innebär också att vi just nu importerar el till Sverige. Sannolikheten är så gott som total att du just nu läser det här med hjälp av en del kolkraft.

Slutsatsen kan bara vara en: En politiskt påtvingad avveckling av kärnkraften skulle innebära elpriser stadigvarande på minst det sjuka pris som noterades idag såhär års.

Det innebär också att ett potentiellt koldioxidneutralt land vad beträffar elproduktion ändå brukar el framställd av fossila bränslen.

Jag är så glad över att mitt parti i samband med energiöverenskommelsen kopplade loss det gamla avvecklingskravet.

Detsamma gäller tyvärr inte motståndarsidan. Jag tror att Miljöpartiet nämner kravet på en omedelbar avveckling av kärnkraften (vare sig det finns alternativ eller inte) på inte mindre än 15 ställen i sitt partiprogram.

Hur kallt ska det bli i Miljöpartiets Sverige? Hur fattiga ska vi bli?

Etiketter: ,

1 Comments:

Blogger Knapsu said...

Ja, det är härligt. Den av centern nuförtiden älskade kärnkraften falerar men du ska ha det till att det är vattenkraftens fel: "men eftersom det (tydligen) har regnat dåligt i höst är vattenmagasinen halvtomma och kraftverken kan inte ösa på hur mycket som helst, utan måste spara lite på dropparna"

Vilket trams!

Vem som helst ser ju att det stora problemet ligger i den avreglerade marknaden där de stora jättarna manipulerar elmarknaden för att maximera sina vinster.

Man ska vara bra ideologiskt förblindad för att inte se det!

Vindkraften levererar inte när det inte blåser. Kärnkraften levererar uppenbarligen inte när det som mest behövs.
Varför kärnkraften gör planerade stopp när den behövs som mest kan man ju fundera på.

2:06 fm  

Skicka en kommentar

<< Home