tisdag, januari 19, 2010

Sparken från McDonalds

I dagarna har det rapporterats om att en McDonaldsanställd har fått sparken för att hon spridit skit om sin arbetsplats på sin blogg. Extremvänstern tycker att detta är upprörande. Själv tycker jag att det är HELT rätt!

Om man nu tycker att arbetsuppgifterna är så tråkiga, att chefen är ett svin och att kollegorna är idioter är det väl lika så bra att man jobbar någon annanstans?

Skillnad vore om den anställde upptäckt förekomst av oegentligheter och avslöjat dem, men så var ju på inget sätt fallet. (Även om extremvänstern ju förstås tycker att privat företagsamhet ÄR oegentligt.)

Har man synpunkter är det naturligtvis smartast att framföra dem till arbetsgivaren, som då har möjlighet att korrigera det som gör att medarbetaren inte trivs. Att gnälla om det offentligt löser inga problem, samtidigt som det skadar det företag som betalar ens lön.

För ett litet företag (som de flesta McDonaldsrestauranger är) är varje anställning en stor risk. Just Donken har arbetat upp goda rutiner för personalhantering, såväl som hantering av annat, så allting fungerar antagligen bättre än på de flesta andra småföretag.

De får till och med beröm från facket. McDonalds är sveriges främsta väg in på arbetsmarknaden för unga och erfarenhet från jobb på McDonalds belönas när man senare i livet söker andra jobb.

Etiketter: , ,

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Du har tidigare - vid flera tillfällen - kritiserat facket för bristande syn på yttrandefrihet.

Men nu stödjer du alltså en arbetsgivare som begränsar anställdas yttrandefrihet.

Är det omöjligt att vara liberal och konsekvent? Eller är yttrandefriheten inte absolut?

11:38 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Säg att du ingår avtal med ett antal kamrater att tillsammans kämpa för någonting. T ex socialismens införande i Sverige.

Ni konstaterar att du skriver bäst, så i avtalet ingår att du ska få en viss ersättning för förlorad arbetsinkomst medan du gör detta.

Sedan bloggar du om hur Chavez förstör Venezuelas ekonomi, hur Mugabes vidriga vänstertomterier innebär storskalig repression och svårt armod och att det faktiskt ingenstans i världen där man försökt införa socialismen gått särskilt bra.

Det är troligt att dina kamrater då vill säga upp avtalet och sluta ge dig pengar eftersom du motarbetar deras sak.

Enligt min mening har dina kamrater rätt att be dig dra åt helvete.

Du har dock naturligtvis full rätt att skriva precis vad du vill, men inte nödvändigtvis för dina polares pengar...

11:57 fm  
Blogger Emil said...

Yttrandefrihet? det är väl ingen som vill hindra henne från att uttala sig, bara från att få betalt för det. Att ha ett jobb är ingen rättighet - det är ett avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare som bör kunna sägas upp när det inte längre gagnar båda parter.

12:01 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Jo, jag tycker ju dessutom att vilken som helst av avtalsparterna ska få säga upp ett anställningsavtal om man av något skäl inte tycker att det funkar.

2:26 em  
Blogger Daniel said...

Jisses var e humor å självironi? Att skoja om en internationell hamburgekedja... jisses.. alla måtte ju veta hur det e att steka burgar i all stress... att klanka på sin egen blogg på en sån stoooor maskinell burgekedja e ju jisses inte hela världen.

10:43 em  
Anonymous Anonym said...

Hmmm.. går själv igen samma visa med mitt jobb.. skrev en liten grej på min facebokksida ang mitt jobb, som resulterade i att jag fick en varning! Vilker JÄVLA skämt! Skillnaden är att på min arbetsplats mår personalen psykiskt dåligt, inkluderat mig själv, och om jag väljer att yttra mej och mina känslor i skrift oavsett var, (Nu va det på min privata facebook sida som enbart mina vänner ser) ska jag inte få skit av arbetsgivaren pga detta! Då kan man lika gärna ta bort yttrandefrihet från svearikets lagar!!

5:27 em  

Skicka en kommentar

<< Home