torsdag, maj 13, 2010

"Svartfötter ska ha en kula i nacken"

Citatet kommer från någon som kallar sig Mats P i kommentarsfältet på en blogg som skriver om hur en tjej som inte är med i facket ska tvingas ut i strejk (utan ersättning, eftersom hon ju just inte är med i facket och inte vill gå med heller). Hon har inget med "konflikten" att göra. Hon vill jobba, inte strejka.

Om citatet är autentiskt vet man naturligtvis inte, men med tanke på tonläget i flera av kommentarerna är det inte otänkbart. Det hela handlar om att Hotell- och restaurangfacket tydligen är missnöjda med något och därför vill stänga ner delar av det svenska samhället. Däribland Gröna Lund.

Filippa Lundqvist heter tjejen som vill fortsätta att jobba där och hon skriver ned sina tankar på Expressens debattsida. Läsvärt och tankvärt.

Hur är det möjligt att facket kan få bära sig åt så här? Hur skadligt är det inte för svensk ekonomi? Hur vedervärdigt kränkande är det inte emot människor som Filippa?

Fillippa har aldrig bett om att få bli företrädd. Hon verkar - liksom jag - inte vurma i särskilt hög grad för kollektivistiska lösningar, utan förhandlar hellre själv. Bra eller dåligt? Spelar ingen roll. Var och en måste själva få fatta sådana beslut.

Jag lovar här och nu att lägga en motion i riksdagen - om jag får chansen - som syftar till att styra upp maktförhållandena på den svenska arbetsmarknaden. Att konflikträtten begränsas, och att den enskilde individens rättigheter stärks, är självklara och viktiga delar i den motionen.

Läs även Thomas Böhlmark och Johan Linander.

Etiketter: ,

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Samma kula skulle även borrat sig in i dessa borgare som likt en gam cirkulerar över arbetaren för att roffa till sig mer som andra bidragit till.

Pelle

4:54 em  
Anonymous Mats said...

Anonym - lite osäker på om detta ens är ett seriöst inlägg, men att två parter fullföljer ett frivilligt ingått avtal, t.ex. ett anställningsavtal, har inget med "rofferi" att göra.

Verkligt rofferi är att med tvång ta ifrån andra frukten av deras arbete, i synnerhet då det backas upp av batonger och ett våldsmonopol.

6:24 em  
Anonymous birger said...

"stänga ner delar av sammhället", ja självklart är ju gröna lund en viktig samhällsfunktion...
tror inte så mycket skulle hända med dom usla lönerna och villkoren i den här branschen om filippa skulle få förhandla om det själv. kanske skulle hon vara mindre nöjd med sin dumpade lön om hon inte lyckas "bygga sitt CV" tillräckligt för att få ett annat jobb. ska folk som är beroende av jobbet på gröna lund för sin försörjning gå med på lägre löner för att strebrar som filippa ska pimpa sitt CV på deras bekostnad?

11:19 fm  

Skicka en kommentar

<< Home