måndag, juli 26, 2010

Båda börjar på K, men det ena skapar och det andra förstör

ALLA måste lyssna på Percy Barneviks sommarprat från i förrgår! Han är en sådan hjälte.

Vad han har betytt för svenska industrijobb under sin aktiva karriär som hög chef, VD och Styrelseordförande i flera superföretag matchas inte av många.

Det han sedan har åstadkommit i form av fattigdomsbekämpning genom Hand in Hand är rent mirakulöst, om man jämför med vad biståndsorganisationerna leverar.

Entreprenörskapsutbildning och finansiering genom mikrokrediter är nyckeln. Med andra ord: företagande och finansmarknad. Låter det bekant? Det är sådant som vänstern är emot och önskar reglera sönder och samman.

Att kapitalism fungerar är knappast någon nyhet, men trots det finns det människor som blundar för detta uppenbara faktum. Några av dem aspirerar på regeringsmakten i höst...

---

Samtidigt rapporteras om de (alldeles för milda) fängelsestraff som en av ledarna för den svenska vänsterns gunstlingar från 70-talet, de röda khmererna, döms till för sina obeskrivligt grymma handlingar mot barn och vuxna i Kambodja.

Etiketter: , , , ,

1 Comments:

Anonymous Mister J said...

Hmmm, Percy Barnevik är säkert duktig men du har nog fått det mesta om bakfoten i övrigt.

Mikrokrediter är en av de allra vanligaste biståndsmetoderna och de allra flesta organisationer som arbetar med bistånd driver olika slags projekt med en sådan inriktning.

Det är en alldeles utmärkt metod i många fall, men inte helt oproblematisk - den kräver goda kunskaper i hur man skapar kollektiv organisering, och den är ingen garanti heller för bättre villkor för kvinnor. En annan utmaning ligger i att det är svårare att skapa "Savings Systems" än "Credit Systems". Det är ju egentligen ännu viktigare för fattiga människor att spara pengar och få en buffert än att låna pengar.

I slutändan kan man konstatera att mikrokrediter annars har ytterst lite med kapitalism att göra. Det är snarare så att kapitalismen i form av storföretag (ex agribusiness) gör det svårare för fattiga att organisera sig givet de svaga rättssystemen och brist på lagfarter. Det är byggande av dessa institutioner som mycket av det du kallar "vänsterbiståndet"ägnar sig åt.

Jag vet inte vad Percy gör i detalj. Det är säkert alldeles utmärkt. Men jag kan lova dig att hans projekt vilar på ett par decenniers erfarenhet av mikrokrediter bland folk som mig och lokalanställda i Indien. Den svenska biståndsdebatten är för dem och för mig fullständigt obegriplig och GC är ett sorgligt skämt.

Annars, jag är verksam i Kambodja bland annat sedan många år men det orkar jag inte kommentera nu. Inte heller där är saker som de synes vara. Men det är bra och viktig dom och fyra till väntar.

11:03 em  

Skicka en kommentar

<< Home