lördag, september 04, 2010

(C) och alliansen framåt - (S) fortsätter bakåt

Att Jörg Teichert har haft det tufft den senaste tiden kan ingen ifrågasätta. En stroke är ingen lek och krångel med sjukförsäkringen gör naturligtvis inte saken bättre. Och är man van vid att tjäna över 50 papp i månaden är det säkert trist att gå ner till 40.

Icke desto mindre var exemplet av flera skäl illa valt av SVT's utfrågare. Visst var det olyckligt att man valde en person som visade sig vara en Socialdemokratisk kampanjarbetare, men misstag sker. Inte så mycket att orda om.

Däremot finns det en del andra tecken på att exemplet var dåligt valt.

Jag har en polare som är läkare (och Centerpartistisk toppkandidat till riksdagen från Gävleborg) som för en liten stund sedan tittade in på en kopp kaffe på väg till Ockelbo.

Han berättade om det aktuella fallets komplexitet och att han hade dryftat frågan med två kollegor som är experter på försäkringsmedicin, den ena disputerad i ämnet. Båda hade varit överens om att det i första hand inte var frågan om ett problem som hade att göra med de nya reglerna för sjukförsäkringen, utan att sjukintyget var felaktigt skrivet av Jörgs läkare.

Tydligen drabbas strokepatienter av något de lärde kallar för global nedsättning, vilket gör att man inte kan jobba mer än i vanliga fall 75%, oavsett om det är som hjärtkirurg eller med att - som Sven Erik Österberg skulle uttryckt sig - sortera skruv.

Likförbannat ett allvarligt och högst relevant problem för den det drabbar och ett ämne som bör adresseras av lagstiftaren å det snaraste, men ett dåligt valt exempel för att illustrera effekterna av de nya sjukskrivningsreglerna.

Dessutom kan man reflektera över om en statsminister verkligen ska behöva avkrävas explicita svar om enskilda fall i oerhört komplicerade försäkringsmedicinska spörsmål?

---

Efter att ha sagt detta tänker jag idag företrädesvis ägna mig åt skamlöst jublande över opinionsutvecklingen! Centerpartiet tar stadiga kliv framåt och noterar idag 6,2%, Alliansen har egen majoritet och Socialdemokraterna förlorar ytterligare mark, trots (eller kanske tack vare) fulspel och krumbukter.

Etiketter: , , , ,