fredag, september 03, 2010

"Gillar man Sverige röstar man inte in SD"

Så sa statsministern igår i SVT's utfrågning. Och visst stämmer det. På flera sätt.

Sverigedemokraterna driver en djupt osvensk politik. Jag vet inte vilket "Sverige" deras företrädare syftar på när de målar upp sitt invandringsfria utopia, men Sverige har genom historien nästan alltid haft en öppen syn på migration.

Det är inte så konstigt. Ett litet land i ett hörn av världen är beroende av internationellt utbyte för att utvecklas, både ekonomiskt och kulturellt. Om SD hade haft inflytande på det sena 1800-talet hade vi gått miste om de hundra år av tillväxt inflödet av internationellt kapital möjliggjorde.

Den betydande invandringen under 50- och 60-talen var succé för alla inblandade, fram tills 1968 då facket satte stopp för det hela eftersom de ansåg att invandringen hotade jobben för de svenskfödda [sic]. En mycket osvensk manöver som tillsammans med annan socialism fick konsekvenser för den ekonomiska utvecklingen.

Att invandringen skulle kosta pengar är något som ibland hävdas av Sverigedemokrater, men det gör ju barnafödande, tullverk och skolor också. Det finns för den skull ingen större anledning att lägga ned sådan verksamhet? Invandring är med gott teoretiskt och empiriskt stöd på det hela en god affär. Läs t ex denna UNDP-rapport. Eller denna ESO-rapport.

Anders Borg dömde ut Sverigedemokraternas försök till "beräkningar" som djupt undermåliga, för att uttrycka sig milt. Ingen är väl särskilt förvånad. Det saknas - faktiskt - rationell grund till deras politik.

Att dessutom försätta Sveriges riksdag i ett låst läge, som hindrar regeringen från att styra landet, innebär stora problem. Återhämtningen kommer av sig, oro om statsfinanser och räntor driver investeringar ur landet och arbetslösheten kommer åter att börja öka.

Tänker du rösta på Sverigedemokraterna måste du också förklara varför du är beredd att skada Sverige och alla svenskar.

Etiketter: , ,

6 Comments:

Blogger Markus "LAKE" Berglund said...

Håller med!

Då måste det vara mycket bättre att rösta på Piratpartiet, eller hur?

:-D

11:18 fm  
Blogger Erik Verner said...

Aaamen!
Man borde få upp budskapet på någon form av affisch...

11:37 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Lake, PP är inget dumt val även om jag själv tycker att Centern har ett bredare försvar för friheten. :-)

Erik, tackar tackar...

KAKELMOS!

12:29 em  
Blogger Markus "LAKE" Berglund said...

Du vet att jag också tycker att Centerpartiet har ett drett försvar av friheten, Johan.

Denna gång går jag dock på djupet och kämpar för de viktigaste friheterna. De demokratiska grundfundamenten som för Centerpartiet i dagsläget allt för ofta stannar vid läpparnas bekännelse. Och jag hoppas kunna vara tillbaka i "rätt" valbås redan nästa val!

:-)

1:02 em  
Blogger Jordensjö said...

Jag tänker inte rösta på SD men tycker faktiskt att det är bra för svensk demokrati om de kommer in i riksdagen.
Anledningen till att de blivit stora är att det finns ett stort missnöje med hur integrationspolitiken missköts och sen har detta faktum förnekats och alla etablerade partier har låtsas som om allt är bra.
Detta har nu straffat sig genom att SD vuxit sig stora och förhoppningsvis innebär det att de etablerade partierna i framtiden väljer att lyssna på folket även i jobbiga och obekväma frågor. För gör de inte det kan det straffa sig genom att partier som SD får mer röster.
Synd bara att detta ska hända nu när alliansen håller på styra bort Sverige från det socialistiska träsket :(

10:18 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Hej Jonas och tack för din kommentar.

Jag tror (tyvärr) att du har helt rätt. Det finns en massa problem i samhället som blir särskild tydliga i integrationssammanhang. (Men som enligt min mening inte har med själva invandrarna eller invandringen att göra, utan som gäller generellt.)

Det är ren katastrof hur vi i de etablerade partierna hanterar dels de och dels Sverigedemokraterna...

Ingen - läs INGEN - klarar av att debattera med Jimmie Åkesson utan att haverera. Märkligt kan tyckas, med tanke på hur undermålig deras argumentation är. Den borde fås att implodera med ett enkelt och elegant nålstick, men så sker inte.

Det närmaste någon kommit en vettig argumentation är faktiskt Anders Borg när han recenserar SD's "budget". Rena underhållningsvåldet! :-D

Intressant och viktigt ämne som jag har för avsikt att försöka närma mig på något smart sätt.

10:39 fm  

Skicka en kommentar

<< Home