söndag, januari 23, 2011

Centerframgångar? Sätt igång och jobba då!

De senaste opinionsundersökningarna har alla pekat på samma sak. Det går inte så bra för Centerpartiet. Och särskilt konstigt är det inte. Vi säger ju ingenting! Var är våra statsråd i debatten? Var är riksdagsmännen? Enstaka puffar av goda idéer blossar upp här och var, men ensamma hugskott når aldrig upp till agendan.

Det kanske är så att man inväntar valanalysgruppens resultat som ska presenteras på fredag. I några månader har en mycket kompetent sammansättning av människor analyserat valresultatet och kommit fram till ett svar på hur vi ska rikta in arbetet framöver för att nå större framgångar hos väljarna. Bra. På fredag kanske vi kan börja jobba igen, OK?

Maud Olofsson gjorde en ofattbart stark valrörelse. En kämpainsats som gav resultat. Upphämtningen inför valet var magnifik och mycket imponerande. Det visar också att väljarstödet i hög grad samvarierar med mängden blod, svett och tårar som investeras, tillgångar som alla delar av Centerrörelsen äger och som vi alla måste vara beredda att lägga in.

Redan på valnatten sa Maud att, även om upphämtningen var fantastisk, så började vi från en för låg nivå - vi hade en stadigt vikande opinionssiffra ända sedan valet 2006. Det innebär i klartext att vi måste jobba så hårt som vi gjorde inför valet HELA TIDEN (åtminstone nästan). Vi kan inte vila oss i form fram till juni 2014; den valrörelsen började den 20 september förra året!

Den som inte förstår det, eller ännu värre, förstår det, men är för bekväm för att göra det som behövs för att lyfta Centerpartiet till de nivåer vi är nöjda med, borde ärligt talat göra något annat och släppa fram de krafter som är beredda att kavla upp ärmarna och göra jobbet!

Igår skrev Niklas Svensson i Expressen att ett "myteri" väntar i Centerpartiet. Ett riktigt kvällstidningsord, kan tyckas, för att beskriva något så naturligt som att man för en diskussion om vem och vilka som är mest lämpade att leda ett parti, men jag tycker att medias fixering vid partiledarfrågan är något överdriven.

Partiledarfrågan ÄR naturligtvis intressant, men ledningen vid sidan om partiledaren är faktiskt lika viktig! Partistyrelse och verkställande utskott, partisekreterare och organisationen under honom eller henne. Centerstatsrådens kommunikativa förmågor och insatser är livsviktiga och som det ser ut nu funkar det inte.

Eskil Erlandssons insatser för gårdsförsäljning är en politisk och moralisk guldgruva, men kommuniceras inte i tillräcklig grad. Kring jordbrukspolitiken i EU finns unika möjligheter att söka mandat hos och hämta kraft i en engagerad opinion för reformer till mer av frihandel, mindre snedvridning och bättre djurskydd.

Andreas Carlgren verkar göra allt för att göra alla till lags, men som resultat att ingen riktigt gillar det han gör. Miljörörelsen är inte bara en falsk älskarinna, den är också omöjlig att tillfredsställa. Det spelar ingen roll vad man gör, de kommer alltid att kräva mer. Det är deras jobb. Det fåniga är att Carlgren samtidigt ÄR en mycket kompetent miljöminister och gör många saker helt rätt. Men det är det ingen som vet och ingen kommer heller att veta det, så länge man låter Naturskyddsföreningen mäta framgången.

Anna-Karin Hatt har en av de känsligaste portföljer någon som kallar sig liberal kan ha. IT-frågorna, och dess Europapolitiska brandfacklor, kräver stor kompetens och ett politiskt handlag utöver det vanliga. Det finns också häri naturligtvis enorma möjligheter för den som lyckas. Men hittills har jag inte sett Anna-Karin ta plats i den debatten på att sätt som övertygar.

Enskilda riksdagsledamöter kan ta initiativ och sticka ut, men även om några lysande undantag finns, så förblir de flesta av våra invalda hopplöst anonyma. I kommunpolitiken finns både idéer och arbetsförmåga, men det finns mycket mer att göra. Ut bland folk och företag och driv dialog, jobba aktivt med pressen och utmana!

Vi måste helt enkelt ut på banan! Om man hellre sitter i värmestugan och tänker att saker var bättre förr, får man lämna över skridskorna till någon som faktiskt vill ut och kämpa. Basta.

---

Läs även Mikael Jonsson, Peter Olsson, Magnus Andersson och Christian Ottosson.

Etiketter:

9 Comments:

Blogger sven said...

Jag har skrivet om det förut men jag tycker det måste upprepas.
Centerpartiet måste återgå till att bli ett parti för folket utanför storstäderna.
Dels att centern måste sluta med att försöka bli ett hippt Stockholmsparti alla andra partier försöker ju också bli det.
Dels också sluta att försöka bli ett parti för miljömuppar.
Mesta folket på landorten har en negativ syn på miljömuppar.Dom tycker att miljömuppar vill göra hela Sverige utanför storstäderna till ett naturreservat där det blir hopplöst för folket att få leva och bo.

2:25 em  
Blogger Hans-Christian said...

Jag övertygad om att det finns ett stort sug efter en rejäl debatt om invandringen, främst då flyktingmottagandet som helt uppenbart är mycket omfattande och leder till svåra slitningar i Sverige. Vi behöver tala om detta! Vill vi ha hit så här många analfabeter och människor med medeltida uppfattningar om sexualitet, genus, religion och brott/straff? Eller vill vi det inte?
Om ni öppnar för en diskussion kring dessa frågor utan det sedvanliga, tröttsamma nazist-rasistanklagelserna så gör ni Sverige en tjänst och sannolikt även ert parti.
Här är även tips om Merit Wagers artikel på Newsmill.
http://www.newsmill.se/artikel/2011/01/21/billstr-m-och-bildt-har-r-tt-om-dem-som-f-tt-avslag

5:04 em  
Anonymous Peter Olsson said...

Valde att fortsätta på ditt spår.

5:23 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Sven, vad fan tycker du att jag ska svara på en sådan kommentar? "Jaha, vi ska inte finnas i Stockholm, bäst jag slutar med politik"? Om du inte kan komma på något bättre att skriva så föreslår jag att du låter bli.

Hans-Christian, får man gissa att du är en del av de lilla högljudda gänget sverigedemokrater som spammar bloggkommentarsfält med invandringsmotstånd?

Jag kan gärna debattera invandring när du vill. Invandring är en utomordentligt god affär för alla inblandade. De "slitningar" du talar om går att lösa om man vill det, utan att stänga våra gränser och isolera Sverige från omvärlden. Men om man "inte gillar utlänningar" är man naturligtvis inte intresserad av att lösa några problem...

Peter, heja! :-)

6:43 em  
Blogger Hans-Christian said...

Johan: Nej. Jag är djupt borgerlig, har alltid varit. Sverigedemokraterna är för sossiga så de är inte ett alternativ för mig politiskt.
De lyfter dock en fråga som många i Sverige ser som ett problem, invandringen, och som de vill diskutera utan att hela tiden riskera brännmärkas.
Jag är för invandring av folk som kan försörja sig själva och som visar hövlighet mot det nya värdlandets generositet och anstränger sig för att lära sig det språk som talas av ursprungsbefolkningen.
Jag är emot den mycket generösa flyktingmottagningen som vi tillämpar här i landet.
Men jag ser att inte ens en öppen individ som du orkar med annat än att avfärda kritik mot invandringspolitiken med någon lam oförskämdhet. Jag ber dig att tänka om och läsa den länk som jag bifogade i föregående inlägg signerad Merit Wager.
Jag röstade på Centern senast pga Maud Olofssons modiga ställningstagande i kärnkraftsfrågan för övrigt.

7:45 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Blogginlägget handlar om hur centern måste bli bättre på att kommunicera och jobba hårdare med det.

I kommentarsfältet till detta börjar du klaga på invandringen...

Du använder mitt kommentarsfält till att sprida invandringskritik. Så gör också Sverigedemokrater och andra invandringsmotståndare. Att du säger att du inte är en sådan gör mig glad, men din trovärdighet som en "vanlig hygglig kille" som ärligt bekymrar dig om samhällsproblem är nära noll i den kontexten.

Att du dessutom har en anonym profil gör inte saken bättre.

9:53 em  
Blogger Hans-Christian said...

Jaha. Centerns politik är alltså fix och färdig, det enda som behövs är att föra ut den?
Det kanske var fel att framföra mina åsikter i kommentarsfältet, vad vet jag?
Men jag vet också att det inte i dina ögon är möjligt att vara "en vanlig hederlig kille" och hysa de åsikter jag framfört i föregående inlägg.
Det visar på en vad jag skulle kalla för ett fobiskt reaktionsmönster och det karaktäriserar gravt mediaskadade politiker som vill överkompensatoriskt ta avstånd från allt som kan leda till svartmålning, utfulning och nazistanklagelser från mediavänstern. Försök att behålla din intellektuella integritet och bryt inte ihop så fort det börjar brännas lite. Argumentera sakligt så vinner du i respekt! I know you can do it! Nu har du bara visat upp en kollapsad intellektualism; antiintellektualism helt enkelt.
Jag lovar att återkomma så fort du visar tecken på att repa dig från ditt haveri.
Vänligen det anonyma bloggtrollsfascisträttshaveristutlänningshatande KKK-älskande ekonomistbiologistantifeministen.

12:05 fm  
Blogger Mikael Jonsson said...

Jag tror att Sven har rätt i oro, men fel i slutsats. Centerpartiet måste behålla sitt försvar av indivers rätt och möjlighet att verka utanför tätorten, men den bilden går absolut att kombinera med höghus och liberalism som Stockholmscentern driver. De har samma grundtråd; frihet och närhet. Individens rätt till att förverkliga egna beslut. Frågor som varg, bostadsbrist, valfrihet, mm går alla att underordna detta om Centerpartiets representanter går ut och säljer tanken. Johans inlägg är smack på. Det som behövs är ytterligare är en central Centertanke som måste börja säljas in senast nästa år, så att den landar i tid till valet hos väljarna. "Frihet i stad och land", "Ditt jobb, dina barn, din vardag", "Ett grönt samhälle för vanligt folk". Tex.

8:32 fm  
Blogger Hansa said...

På förekommen anledning:
http://www.dn.se/ledare/kolumner/sjunga-med-anglarna

12:10 em  

Skicka en kommentar

<< Home