lördag, mars 19, 2011

Inför dödsstraff för sexköp?

Morallagar är besvärliga av två skäl. För det första är det enligt min mening dåligt att basera lagstiftning på moraluppfattningar som ju varierar mellan människor och över tid. För det andra är de ofta utomordentligt besvärliga att diskutera på ett rationellt sätt. Den som vill tillåta vuxna människor att på frivillig grund göra något som allmänheten tycker är osmakligt anses försvara eller till och med förorda företeelsen i fråga.

När det gäller sexarbete blir principen att den man som försvarar den liberala principen om att två vuxna människor ska få välja att ha sex med varandra av precis vilka skäl de önskar, misstänkliggörs som sexköpare och den kvinna som förvarar samma princip själv är dum i huvudet, illojal mot kvinnosläktet och/eller utsattes för övergrepp som barn varför hennes åsikt då liksom inte ska räknas. Hårddraget.

Därför kan Vänsterpartiet, på vad som förefaller vara fullaste allvar, föreslå att svenskar ska kunna lagföras för brott mot svensk lag, men som begås i ett land där handlingen inte är brottslig. När det gäller sexköp, that is.

Vänsterpartiet blottar sin syn på medborgaren som statens egendom. Sådan är socialismen. Med samma princip motiverade DDR morden på de som inte längre ville vara ägda.

Henrik Alexandersson ställer den självklara och för Vänsterpartisterna antagligen mycket kniviga frågan, om de tycker att Polska kvinnors aborter i Sverige ska kunna dömas på motsvarande sätt?

Sexköpslagen fungerar inte. Om det verkar alla vara överens. Ett sätt att se på saken är att lagen därför kanske ska tas bort och att de problem som lagen tillkom för att stävja måste lösas på något annat sätt. Ett annat sätt är att ösa på med mer av samma sak - skärpa straffen. Lite som att försöka reda ut ett missförstånd genom att höja rösten.

Varför inte istället diskutera skärpta straff för våld, hot, kidnappning, människohandel och organiserad brottslighet? Varför inte diskutera resurstillskott till beivrandet av den brottslighet som sexsäljare riskerar att utsättas för? (Om det nu verkligen är deras bästa som värnas.)

På Stockholmscenterns stämma den 9 april kommer frågan att debatteras och diskussionen kommer att bli het. En motion som föreslår sexköpslagens avskaffande har nämligen lämnats in. Den och alla andra motioner som kommer att behandlas finns upplagda på motionsbloggen.

---

Läs även Karl Malmqvists utmärkta blogginlägg om sex och lego.

Etiketter: , , ,

5 Comments:

Anonymous Liza said...

usch vilka gamla och omoderna värdering du har.

Att kapitalet och pratikaliska samhället utnyttjar kvinnor har inget med frihet att göra men det förstår naturligtvis inte kapitalet och de som lever pratikaliskavärder som dig.

killar som dig border sättas i skola och få rätt insyn av hbt(q), genus, snällhet och uppfostran utan pyscho aga och fysisk aga

kramizar liza

3:26 em  
Anonymous Anonym said...

Lisa och när dina feministiska väninnor åker på sexresa till Ghambia...är det patriarkatet som förtrycker dem då också?

Och din uppfattning att sätta all med en annan åsikt än din i skola påminner om gammal god hjärntvätt från forna kommunistdiktaturer. Feminismens fula nylle tittar fram igen.

kramisar

4:34 em  
Anonymous Anonym said...

Var du full när du skrev din kommentar Liza?

7:43 em  
Anonymous Gustaf said...

Förbise bara inte att ett antal brott som svenska medborgare begår i andra länder döms enligt svensk lag och vid svensk domstol trots att brottet inte är straffbart i det andra landet (brottsbalken 2 kap 2+3§§)

- vissa sexualbrott begågna mot personer under 18 år

- människohandel

- samt brott för vilka det lindrigaste straffet i svensk lag är fängelse i fyra år eller mer.

Sedan är ju de brotten traditionellt sett inte att kategorisera som moralbrott och jag håller med dig. Däremot är det bra att ha med sig ovanstående när man resonerar om statens syn på dess brott

12:01 fm  
Anonymous Jonas said...

Bra inlägg Johan!

Kriminalisering av de som köper sextjänster är inte lösningen på att det finns människor som blir utnyttjade. Det är redan olagligt att tvinga, hota eller frihetsberöva människor i Sverige och den lagstiftningen räcker för att hantera även denna fråga som egentligen handlar moral.

Jag ser inget problem i att om två människor (oavsett skäl) frivilligt väljer att utöva sex tillsammans och där ena parten får ersättning.

Idag så finns det faktiskt dessutom sk "lyckliga horor" (jag förstår att detta är konfronterande för vissa att medge). För dessa och för de som ändå gör ett rationellt och frivilligt beslut att prostituera sig så tycker jag det skall finnas möjlighet att både göra rätt för sig och betala skatt men också kunna få pensionsavsättningar och ett bättre socialt skyddsnät.

Läste om en prostituerad kvinna i Varberg som faktiskt fick en f-skattesedel för sin verksamhet så det verkar redan som om det finns en viss dubbelmoral kring denna fråga.

1:19 em  

Skicka en kommentar

<< Home