onsdag, april 13, 2011

OBS! Du "får" inga pengar av Borg

Expressen har idag en idiotisk löpsedel, som visar att man inte förstår hur ekonomin fungerar.

Socialismens retorik utgår från myten om den statiska ekonomin, alternativ något slags jultomteteorem, enligt vilket samhällets alla resurser kommer någonstans ifrån - oklart var - och sedan fördelas av den snälla farbror finansministern.

Mot bakgrund av det har jag nyheter till Expressen och andra intellektuellt lata förståsigpåare som inte tar ens det mest grundläggande steg för att förstå hur ekonomi fungerar, men som anses sig berättigad att tycka en massa saker ändå:

STATEN HAR INGA EGNA PENGAR! ALLA PENGAR SOM MEDBORGARNA "FÅR" HAR STATEN EN GÅNG TAGIT FRÅN MEDBORGARNA!

Resurser skapas av människor. Folk och företag som producerar, gör affärer, slipar affärsmodeller, säljer bättre, utvecklar och växer.

Alla företagare som i förrgår satt och skickade månadens skatter kan bara sucka i ett uppgivet leende och mumla "vem är john galt?".

---
Läs även:


Etiketter: , , , ,

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

"Socialismens retorik utgår från myten om den statiska ekonomin, alternativ något slags jultomteteorem, enligt vilket samhällets alla resurser kommer någonstans ifrån - oklart var - och sedan fördelas av den snälla farbror finansministern."

Det är absolut inte så socialister ser på, eller ens talar om, ekonomi. Däremot betraktar man det inte som en självklarhet att intjänade pengar med nödvändighet är "rättvist förtjänade" och sålunda på ett absolut sätt tillhöriga den som tjänat dem. Samhället är en mycket mer dynamisk plats än så, och just eftersom det genomlöpes av olika maktrelationer som gör att vissa helt enkelt i orimligt hög grad kan bestämma hur mycket just de "förtjänar" att dra in i inkomst för sitt arbete finns anledning att omfördela en stor del av dessa inkomster.

Många av dessa höginkomsttagaryrken har också den egenheten att de faktiskt i hög grad sliter på sådant i samhället som inte går att enkelt definiera som någon särskilds egendom. Därför bör de beskattas hårt.

Även jag tycker förstås att Expressens löpsedel är idiotisk, men som du ser av helt andra anledningar än du.

Mvh Erik.

1:53 em  
Anonymous Jonas Jansson said...

Erik: Vilka socialister talar du om? Jag känner inte igen din beskrivning. Har personligen debatterat många år på s-info.se med uttalade socialister. Det stora felertalet (undantaget några få, som då ofta kallas moderater och hotas med uteslutning ur partiet) resonerar att ekonomin är just statisk och att de fattiga & sjuka får betala för VD:ns höga lön dvs bara för att någon tjänar mer så måste någon annan tjäna mindre.

Önskar att det fanns mer logiskt resonemang kring skattefrågan från socialister men min erfarenhet är att man man ofta hänvisar till och sympatiserar med robin hood som som tog från de rika och gav till de fattiga när han i själva verket gav återbäring från överbeskattande och utsugande stat.

2:21 em  
Blogger Hannes said...

Lysande Johan!
Jag bloggar lite på samma ämne, fast mer på ingången att Tommy W sa att "skatt inte är ideologi".
Vill du lägga pengar på DJ hångel?

http://hanneshervieu.se/socialdemokraterna-mattis-djhangel/

4:21 em  

Skicka en kommentar

<< Home