söndag, augusti 28, 2011

Med ett smartare Centerparti mot nya mål

As we speak går valberedningen nu in i möte om vem som ska nomineras som ny partiledare till stämman i Åre om en knapp månad. Med siffrorna 24-1-0 i stöd från distrikten till Annie Lööfs favör ska det mycket till för att hon inte blir valberedningens förslag.

Utan att gå händelserna i förväg känns detta ändå som ett startskott för en ny och bredare förnyelse. Medan Maud Olofsson gjorde ett imponerande arbete i att förnya själva politiken, så har Annie Lööf talat om förnyelse i tre dimensioner: Fortsatt förnyelse av politiken, men också förnyelse av organisation, arbetsformer och framförallt kommunikation.

Vi behöver göra en generell uppryckning och jobba mer professionellt. Idén om ett kommunpolitiskt Centre of Excellence är suverän och ett rakt svar på en fråga som många nya i kommunpolitiken ställt - däribland jag själv. Jag tror också att en dylik syndikerad kunskapsdelning kan bli en vitamininjektion hos erfarna kommunrävar, ge en nytändning och kraft att möta framtidens utmaningar.

Traditionen av starka lokala ledare måste säkras och utvecklas. Jag ser framför mig en motsvarighet till Stureakademin för centerföreträdare som vill förkovra sig. Ett ambitiöst kompetensutvecklingsprogram där man dels får sig teoretisk kunskap till livs, men också möjligheter att etablera nätverk och hitta samverkansformer.

Jag tror personligen också att organisationen behöver en rejäl översyn. Ibland får man intrycket att de tappade sugarna är så många att de lägger en våt filt över även de friskaste idéerna. Även de bästa kan köra fast i hjulspår om man jobbar och jobbar och ingenting händer.

Vi talar ofta om vikten av rörlighet på arbetsmarknaden och det gäller ju faktiskt även på mikronivå. Det verkar finnas en trist tradition av att "fixa jobb" åt folk som man anser förtjänar det, snarare än att optimera organisationens kompetensstruktur.

Rätt person på rätt plats är en förutsättning för att förtroendelvalda, kandidater och valarbetare ska ha en bra partiorganisation att luta sig mot.

Det är också ett allvarligt tillkortakommande - och en del av Centerpartiets kommunikationsproblem - att så få centerpartister finns runt omkring i alla de opinionsbildande funktioner som finns utanför partierna. PR-byråer, ledarsidor, tankesmedjor och andra tongivande krafter för den politiska agendan måste i högre utsträckning omfatta även folk med djupa insikter i centerpolitiken och som har goda kontakter med centerföreträdare.

Det finns ingen som säger att detta är en lätt resa, men förutsättningarna finns. Bara att peta i fyrhjulsdriften och börja köra!

Etiketter: