onsdag, december 28, 2011

Vill GP invadera Etiopien?

Nyligen dömdes två svenska journalister i Etiopien till ett - med västerländska rättsprinciper - orimligt straff för något som inte ens borde vara ett brott. Och vågorna går höga bland dem som tycker att den svenska regeringen inte gör tillräckligt mycket.

Låt oss här stanna upp en sekund och reflektera över vad som har hänt. De båda journalisterna har brutit mot Etiopisk lag, något de måste varit medvetna om, men tagit risken. Modigt och viktigt och lovvärt på många sätt, men de tog en risk och åkte fast.

Vad exakt anser t ex GP som idag skriver att "Bildt får bita huvudet av skam" att regeringen ska göra? Starta krig mot Etiopien? Rulla in med stridsvagnar och påtvinga dem svensk lag?

Säkerligen går det att få hem de båda svenskarna inom en inte alltför avlägsen framtid, men det hjälper knappast att förklara de som bokstavligt talar har nyckeln i sin hand som moraliskt underlägsna.

---
Läs även DN Debatt av Etiopienkunnige Bengt Nilsson om saken.

Etiketter: , ,

3 Comments:

Blogger sven said...

"något som inte ens borde vara ett brott"
I en demokrati som Sverige är det helt lagligt där att följa med terrorister för att döda människor i Sverige?
I Etiopien hade de följt med en gerilla.En gerillas uppgift är att döda människor för att uppnå sina mål.
Men det var ju "bara" svartingar som dödar andra svartingar verkar den svenska journalistkåren tycka.
Då var det helt okej att stolt posera med kalachnikovar.

1:28 em  
Anonymous Tove said...

Det svåra är att komma fram till en åtgärd som kan få hem svenskarna utan att skada den lokala befolkningen i Etiopien. Många verkar vara inställda på att man ska ställa in bidraget till landet, men detta kommer självklart att ha negativa konsekvenser för de fattiga i landet. De har trots allt begått ett brott i det land där de befann sig, och även om vi inte anser att detta brott var någonting farligt så måste vi komma på en diplomatisk lösning som fungerar för båda länder...
Tycker du att man borde ställa in biståndet till Etiopien? Jag gjorde en omröstning om det på plusett.nu :P

8:17 em  
Anonymous Anonym said...

Det finns en del hål i din analys. Jo, svenskarna har erkänt men har erkänt att dem kom in i landet illegalt. Ska DET ge 11 år? Nej! Dem har anklagats för att stödja terrorister. Frågan nu är, är ONLF ett terroristisk org. eller en befrielserörelse? Om du frågar Etiopier, dem flesta skulle svara att den sittande regimen är det största terroristen i landet. Sverige borde "highlighta" det ogadenska folkets legitima kamp och svenska medier, för en gångs skull, vara ärliga och visa dem otaliga bevis i form av bilder och även uttalanden från amnesti, RSG etc. om massakrer, våldtäkt och alla sorts grymheter som den etiopiska regimen begår i Ogadenia. Meles Zenawi, borde ställas i Haag för krigsbrott.

12:01 em  

Skicka en kommentar

<< Home