lördag, mars 26, 2011

Centerförnyelsen är alla centerpartisters ansvar

För några veckor sedan hade jag det stora nöjet att vara med på en talarkväll med Stockholms Centerkvinnor. Huvudtalaren var centerikonen Karin Söder. Låt vara att jag inte delar Karins övertygelser inom precis alla områden. Exempelvis statliga folkhälsoregler anser jag svåra att förena med decentralism och människors rätt att bestämma mer över sina liv, men det är en liten sak i sammanhanget. Karin är och förblir en stor förebild genom sig själv och sin politiska gärning.

Något som fastnat i minnet är det som Karin berättade om vad som ledde fram till de stora centerframgångarna i mitten av 70-talet, då vi vann valet, kastade ut Olof Palme och bildade regering tillsammans med Moderata samlingspartiet och Folkpartiet.

Från 60-talets mitt hade man i Centern satt igång och diskuterat idéer på ett helt annat sätt än tidigare. Det framhävdes av Karin som en central faktor i senare framgångar. Jag är övertygad om att hon har helt rätt och att samma förutsättningar råder idag.

Förnyelsegrupperna inom Centerpartiet jobbar på med full kraft och det är en bra början, men för att det ska bli någonting av det krävs några saker.

För det första måste förnyelsegruppens idéer vara så pass starka och utmanande att de faktiskt innebär reella förskjutningar i politiken. Samhällskritiken är den politiska idéutvecklingens livsluft.

För det andra måste dessa politiska förskjutningar få utväxling i den praktiska politiken. Visst är vi i en situation där vi måste kompromissa med Allianskompisarna, men för att vi ska vara trovärdiga med en politisk nyorientering måste den märkas inte bara i ord, utan också i handling.

För det tredje måste vi vara stringenta. Vi kan inte bara byta politik utan att förklara varför och vi kan definitivt inte byta tillbaka. Alla delar av Centerrörelsen måste kommunicera samma sak. Det är naturligtvis inte så att man måste tycka lika i alla lägen och det är också en av centerpartiets stora styrkor att vi har det strikta underifrånperspektivet, men kring de stora dragen måste vi bli överens. För det krävs stora ansträngningar. Vi måste vara beredda på att lyssna på varandras argument och göra allt vi kan för att förstå varandras meningar. Och kompromissa.

Man kanske också måste läsa på en gnutta. Kulturkanon för Svenska folket är en knasig idé, men varför inte upprätta en rekommenderad läslista för alla som önskar delta i och höja nivån på Centerpartiets idédebatt?

Om det finns EN bok som jag skulle önska att alla centerpartister hade läst, är det Johan Norbergs När människan skapade världen. Den ger dig inte bara en massa kunskap, det är dessutom mycket trevligt under tiden. :-)

---

Etiketter: ,

2 Comments:

Anonymous Peter Wgenius said...

Lite osämja i regeringen skulle ta mig faan inte skada, för vi märks inte !
När detta påpekas möts man av: -vi måste hålla sams, -vi måste kompromissa, osv osv...

Resultat för centerpartister i regeringsställning är av underordnad betydelse.

Med förhoppning om bättring.

11:40 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Hallå Peter!
Jag tror samtidigt att vi måste göra vår hemläxa först, så att vi 1. står enade när vi väl muckar och 2. väljer rätt strider att ta.
Varma hälsningar
/J

3:56 em  

Skicka en kommentar

<< Home