söndag, april 03, 2011

Jobbjägaren har en viktig poäng

Jag såg tv-programmet "jobbjägaren" på kanal 5 häromdagen och har funderat en del på det. Programmet har fått en del starka reaktioner och många har reagerat på programledaren Julia Rosqvists ansats att "alla kan få ett jobb".

Vänstern hoppar naturligtvis igång. I deras värld kan det egna ansvaret naturligtvis aldrig vara avgörande, eftersom människor inte är individer lika mycket som klasser som antingen utnyttjar eller utnyttjas.

Verkligheten är naturligtvis långt mer komplex än vad en polariserad debatt härom kan rymma. Det finns helt enkelt en väldigt massa orsaker till att man inte får ett jobb i dagens Sverige. Vad som är intressant med jobbjägaren är att man belyser problemet på individnivå istället för som traditionellt anonyma kluster i vilka personliga egenskaper liksom inte riktigt räknas.

Själv har jag provat på arbetslöshet och det är ingen rolig historia. Först har man fått sparken någonstans ifrån, vilket i sig kan ge självförtroendet en rejäl knäck. Sedan ska man sitta och lyssna på någon handläggare på arbetsförmedlingen som inte har en aning om vad mitt yrke går ut på och som i värsta fall också tycker lite synd om en.

Sedan har vi detta med a-kassan. Att få pengar utan att uppleva att man förtjänat dem är inte helt problemfritt. Att leva på nåder av andra förorenar själsligt och varje gång de livsnödvändiga silverpenningarna kommer in fastnar ett nytt placklager som kostar energi, trubbar sinnena och förstör initiativkraft.

Samtidigt som man behöver sin självkänsla mer än någonsin för att kunna förklara för någon att han eller hon faktiskt bör anställa dig.

Jobbjägaren är i första hand ett tv-program och inte en samhällsfunktion och visst är det en grov förenkling att "man kan bara man vill", men oavsett vad man tycker om det så lyfter det fram en viktig sak: att varje arbetslös är en människa med sina unika egenskaper - och issues - och att man ibland måste jobba med dessa för att ta sig vidare i livet.

---
Läs även Bintan, Helgavonpitbull, Lisa Magnusson, Aftonbladet, som på ledarplats inte gillar att man tillskriver den enskilda individen något ansvar.

Etiketter: