torsdag, september 09, 2010

KI: RUT betalar sig själv

Konjunkturinstitutet har undersökt vad RUT-avdraget kostar staten. Och kommer fram till att det inte kostar någonting alls. RUT-jobben substituerar nämligen ut både svartarbete och bidragskostnader.

De rödgröna kommer att få mycket besvärligt att förklara varför de vill kasta tusentals människor ut i arbetslöshet, utan att det finns någon vettig motivering alls därtill. (Och samtidigt fucka upp vardagen för allt fler tjänsteköpande hårt jobbande människor.)

OBS! Lägg till dig själv på Gillarut.se om du håller med!

Se också rutuppropet.se

---

Update: Ovanstående är att dra för stora slutsatser av KI's analys, som bygger på estimat av de positiva ekonomiska effekter som uppstår av att folk får råd att köpa hushållsnära tjänster vitt. Dessa återstår att kvantifiera empiriskt.

Etiketter: ,

6 Comments:

Blogger Albin Ring Broman said...

Samt hur de har tänkt lösa det budgetunderskott som därmed uppstår, eftersom de har räknat med att ett slopat RUT-avdrag ska inbringa statskassan ett plus på 1,3 miljarder ;)

2:08 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Ah.. hur stor är underfinansieringen nu?

2:15 em  
Blogger Jergen Puckel said...

Det talades om "brytpunkten" ("fortsätter det så här kommer RUT att gå med vinst för staten inom kort") för flera månader sedan. Ändå sitter Sahlin i t.ex. SVT:s utfrågning och säger att hon inte är emot vissa aspekter av RUT, men att hon hellre "lägger pengarna på annat". Och ingen ifrågasätter det! Journalistisk härdsmälta. (Och politisk.)

2:59 em  
Anonymous Knapsu said...

Samtidigt slipper Alliansen förklara varför de vill kasta 9000 sjömän ut i arbetslöshet.

http://www.nyhetskanalen.se/1.1798498/2010/09/06/utredning_hotar_svenska_sjomansjobb

4:58 em  
Anonymous Anonym said...

Glad att jag hittade den här bloggen. Det verkar nu som att det finns en advokat för kapitalism att rösta på i valet. Du har min röst!

5:03 em  
Blogger Björn said...

11 000 jobb försvinner om man tar bort RUT? 20 000 eller mer till kommer! Med mitt förslag

Min kritik

Att RUT bara är riktat till hushållsnära tjänster som är en del i serviceentrepenadverksamheten (Städbranschen detta innebär att de kommunala och privata upphandlare vill ha lägre städpris mot städbolagen
Exempelvis
Ett städbolag har 25% hushållstjänst och 75% vanlig städning, då räknar upphandlar på subvention (Svårare är detta inte)
Mitt förslag är
Sänk tjänstemomsen för hela branschen och inför hjälp till äldre och handikappade (Riktad RUT) privat hemtjänst
Samt ta bort 1 vecka av sjukperioden för mindre företag än 10 anställda, detta skulle innebära en jätte ökning av jobben i hela branschen

Med vänliga hälsningar

Björn Lindberg
Fastighetsanställdas Förbund
Västerås

10:45 fm  

Skicka en kommentar

<< Home