tisdag, november 06, 2007

Hellre svartjobb än bidragsberoende

Man kan idag läsa en artikel i DN om att skattefusket kostar mer än bidragsfusket. Detta är ett obegripligt sätt att räkna!

Felaktigt verkar man tro att allt jobb som utförs svart kunde har varit vitt, vilket absolut inte är fallet.

Även om det självklart är fel att jobba svart och att betala svart för att få en tjänst utförd, så är det faktiskt ett arbete som utförs! Allt arbete skapar värde och även om det värdet inte beskattas första gången det utväxlas, så kommer det ändå statskassan tillgodo förr eller senare.
  • För det första går 25% moms direkt vid varje konsumtionstillfälle i Sverige.
  • För det andra köper den som tjänat pengarna svart varor och tjänster som genererar inkomster till andra (som förhoppningsvis betalar skatt)
  • För det tredje kanske man med sitt svartjobb lyckas försörja sig själv utan att ta emot bidrag och ligger sålunda inte andra skattebetalare till last.
Så att säga att skattefusken kostar en massa pengar är en sanning med modifikation.

Skatterna är i vårt land så höga att de hindrar en massa människor från att kunna jobba och försörja sig. Så länge det är så kommer man att ha skattefusk, eftersom folk ändå har en jäkla drivkraft att skapa en bra tillvaro för sig och sina närmaste.

Etiketter: ,

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Så kan man naturligtvis välja att resonera. Vill man hårdra det lite kan man ju säga att en bidragsfuskare också har en jäkla drivkraft att förbättra sin egen tillvaro och att även dessa pengar kommer tillbaka till det övriga kretsloppet igen med moms och andra skatteintäckter som följd. Även om bidragen inte bygger på ett uns eget arbete kanske det möjliggör att man åtminstone har råd att beställa ett svartjobb som annars inte skulle blivit gjort och då har man ju bidragit till någon annans försörjning ;-)
/Tonie

12:53 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Hehe.. jo, så kan man kanske också resonera, men det finns en avgörande skillnad: Någon gör ju faktiskt någonting nyttigt, skapar något som någon vill ha, när det svartjobbas.

1:58 em  
Anonymous Anonym said...

Hur skulle stackars paret Cederschiöld få sina miljoninkomster om vi gjorde som dom smet från skatten. Det är ju skattemedel dom lever gott på. De är våra bidragstagare, men dom är för snåla och giriga för att betala skatt själva. Och det står dom inte för, det kallar jag inte civil olydnad, utan feghet

9:25 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Eh.. jaha. Och vad har det med saken att göra?

9:40 em  
Anonymous Anonym said...

Det kanske är svart jobbet som gör det möjligt att bidragsfuska eftersom arbete inte registreras.
för övrigt så är väl just skattefusket en av de bidragande orsakerna till de höga skatterna (liksom bidragsfusket)

6:25 em  
Anonymous Anonym said...

Men vad är det här för lekstuga?

"För det andra köper den som tjänat pengarna svart varor och tjänster som genererar inkomster till andra (som förhoppningsvis betalar skatt)"

Ett rent cirkelresonemang. Svartjobb skulle alltså vara ok för att den som tjänar pengar svart köper sina varor och tjänster vitt?? Vad händer när nästa person i ledet gör likadant? Och nästa?

"För det tredje kanske man med sitt svartjobb lyckas försörja sig själv utan att ta emot bidrag och ligger sålunda inte andra skattebetalare till last."

Det har aldrig slagit dig att svarta inkomster aldrig rapporteras in till SKV? De som inte har någon inkomst, t ex svartjobbare, är ju som bekant berättigade till en rad bidrag.

Eftersom att skattesmitare i gemen inte brukar bekymra sig om samhällets väl och ve i andra sammanhang så gör man givetvis inte det i denna situation heller, istället skriker man efter alla bidrag man kan få.

Eller tror du, på fullt allvar, att det finns en massa ideologiskt övertygade svartjobbare där ute som av princip inte tar emot bidrag? Är det det de ska ringa och berätta för a-kassan/f-kassan när pengarna börjar trilla in? "Nej tack jag tjänar redan så mycket svart, behåll ni era pengar"? Knappast.

Min vän, jag tror bestämt att du nyss har slagit världrekord i naivitet.

12:52 em  
Anonymous Anonym said...

Ops, det slog mig att det bara finns en värld...världsrekord ska det alltså vara i slutklämmen, inte världrekord.

Nu ska jag dricka kaffe.

12:55 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Jag säger ju inte att svartjobb är ok. Jag säger att det är att svårt att räkna på samhällets "kostnader" för svartjobb i jämförelse med bidragsfusket.

(hoppas kaffet smakade bra!)

1:43 em  

Skicka en kommentar

<< Home