torsdag, juni 03, 2010

Svenskt vin i förnäm utmärkelse!

En av framtidens stora möjlighetsnäringar är svensk dryckesframställning. Bland öl är vi sedan länge bland de bästa i världen. Kvalitetsdriften och uppfinningsrikedomen är inget mindre än magnifik hos svenska mikrobryggerier som Nynäshamns Ångbryggeri, Dugges i Göteborg och Närke kulturbryggeri som länge låg etta på ölnördssiten ratebeer.com med sin fantastiska Kaggen Stormaktsporter.

Nu har även ett svenskt vin utmärkt sig internationellt. En riktig svensk vinpionjär, Göran Amnegård från Blacksta vingård utanför Flen, tog hem första priset för söta viner i konkurrens med 3500 andra tävlande från hela världen i prestigefyllda Challenge International du Vin med sin Vidal Icewine 2008.

Förutom Vidal Blanc odlas även klassiska och allsidiga druvor som Chardonnay och Merlot på Blacksta. Parallellt görs även fruktviner på exotiska saker som skogshallon!

Vårt klimat och andra odlingsbetingelser passar tydligen mycket bra för söta viner. Vi har många soltimmar under odlingssäsongen och mineralrika jordar som ger karaktär till vinerna. Frostrisken vänds i Eiswienfallet till en fördel då man låter nattfrosten bita in koncentration i frukten.

(På klimatvolatila odlingar i USA jobbar man även med vattendimma för att hålla frukten intakt i de fall man vill göra "vanliga" torra viner.)

Traditionen har saknats och dryckestillverkning har motarbetats av starka lobbygrupper, men i och med denna utmärkelse känns det som att korken liksom dragits ur!

Den efterlängtade gårdsförsäljningen kan antagligen komma på plats redan till årsskiftet (om vi får behålla alliansregeringen och en Centerpartistisk jordbruksminister), vilket kommer att innebära enorma möjligheter för svensk dryckestillverkning.

Etiketter: , ,

2 Comments:

Anonymous Joakim Aspeheim said...

I Almedalen slår C ett slag för gotländskt vin (och mat)

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=3754751

10:24 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Toppen! :-)

11:39 fm  

Skicka en kommentar

<< Home