fredag, juni 11, 2010

Vänsterpartiernas korståg mot företagandet...

...tar sig olika uttryck. Häromdagen tog sig många för pannan inför DN-intervjun med Lars Ohly i vilken han förklarar att fotbollsstjärnor ska tjäna mer, men att de som skapar jobb ska straffas så hårt som möjligt.

Lika företagarfientligt är Miljöpartiet. Hela deras partiprogram är smockfullt av vansinnessocialism och trots att de på något sätt i debatten gör anspråk på att uppskatta småföretagare hittar man formuleringar som vrålar ut motsatsen.

Smaka t ex på detta ur Miljöpartiets partiprogram: "I vår vision bör först och främst kooperativa företag med en tydlig social inriktning prioriteras. Utvecklingen av små och medelstora företag i Sverige bör präglas av en tydlig inriktning mot att producera varor och tjänster som tillfredställer reella behov."

Eh, "reella behov"? Ett ytterligare - i en lång rad - bevis på att Miljöpartiet verkligen inte förstår marknadsekonomi. Staten varken kan eller ska avgöra hur och vad medborgare ska konsumera för sina egna pengar! Det är du och jag och avgör vilka behov vi har och om dessa är "reella". (I alla fall om man har en någorlunda liberal syn på människan och staten...)

Ett annat företagande man inte verkar förstå är skogsbruket. Två unga gröna är upprörda för att Sverige inte vill klä sig i säck och aska i internationella klimatförhandlingar.

För det första är det så att Sveriges bidrag till de globala utsläppen av växthusgaser är bland de lägsta i världen per capita. Totalt står vi för mindre än 0,2 procent av koldioxidutsläppen. Vi är det land i världen som gjort allra mest för miljön, samtidigt som vi lyckats ha en god tillväxt.

Egentligen kan vår del av utsläppen anses vara ännu lägre, eftersom vi har en skogstillväxt. Detta får vi enligt Kyotoavtalet inte tillgodoräkna oss till mer än en bråkdel. Träd är kolsänkor som tar åt sig koldioxid och släpper ifrån sig syre. Svenskt skogsbruk binder årligen i storleksordningen 18 miljoner ton CO2.

Att länder vars skogsbruk inte är en signifikant del av ekonomin aktivt vill bortse från detta faktum är givetvis en taktik för att skaffa sig relativa förhandlingsfördelar: att slippa dra ner sina egna utsläpp så mycket.

Svenska miljöpartister vill alltså göra det lättare för dessa länder att komma undan ansvar och samtidigt sätta käppar i hjulen för svensk skogsnäring...

Etiketter: ,

4 Comments:

Anonymous CarlB said...

Dom kallas också för nyttiga idioter...

12:22 em  
Blogger Markus "LAKE" Berglund said...

Du läste väl också Ulf Elfvins krönika - "En privilegierad permobilägare", i senaste nummret av Neo? Ett av de bästa brandtal mot nolltillväxt som jag någonsin hört!

Finns på Neos hemsida som PDF:

http://magasinetneo.se/files/2010/06/Ulf-Elfvin-En-privilegierad-permobilaegare.pdf

:-)

12:46 em  
Anonymous Anonym said...

Maken till hyckleri har sällan skådats!

Det som MP propagerar för, efter sol och vind, är biobränsle. Biobränsle innebär skog, massor med skog som behöver fällas och eldas eftersom de skall ersätta kärnkraften med det. Hur tänkte de nu??? Skall du bevara skogen eller elda den???

Nu spelar det faktiskt ingen som helst roll om man låter skogen stå och självdö, göra papper av den eller elda den. Allt ingår i det stora biologiska kolkretsloppet. Det påverkar inte atmosfärens koldioxid. Alls. Punkt. Slut.

1:12 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Grejen är att de antagligen inte gillar miljön lika mycket som de hatar företag...

1:31 em  

Skicka en kommentar

<< Home