måndag, september 20, 2010

Bra och dåligt valresultat

Först: Vi vann! Vi behåller regeringsmakten och ser fram emot fyra nya år av vettig och ansvarsfull politik. Det hade kunnat varit bra mycket värre.

Socialdemokraterna gör ett katastrofalt val. Det som länge anades i opinionen besannades på valnatten. I riksdagen förlorar de 17 mandat och det är bara med en hårsmån de fortfarande är större än Moderaterna.

Sluttampen tvingade fram en ensidig fokusering på en enda fråga - sjukförsäkringarna. I slutdebatten laddade alla oppositionsledarna kanonen med uppmärksammade personfall och avfyrade sina salvor mot statmininstern. Som dock stod pall.

Det är möjligt att detta fokus fick andra frågor att komma i skymundan och det är en tänkbar förklaring till att Miljöpartiet gör ett oväntat dåligt val. Jag hade nog i ärlighetens namn trott att de skulle hamna uppåt en 10%. De har gjort en grym valrörelse och imponerat på många sätt. Men det hjälper kanske inte när man ordnar in sig i ledet bakom Mona Sahlins agenda.

Det finns många sätt att hitta en bra lösning för att skapa majoriteter för riksdagsarbetet. En intelligent gissning är väl att det kommer bli en hel del Miljöpartistiska utskottsordföranden i Sveriges riksdag under kommande mandatperiod. Och inte mig emot egentligen. Många av dem är mycket dugliga och vänner med insyn i riksdagsarbetet vittnar om stor seriositet och arbetsförmåga från valda delar av De Gröna.

Men SD då? Man måste väl kommentera SD? Svenska folket har valt. De har valt åt helvete om du frågar mig, men de har valt. Detta är det läge vi nu får förhålla oss till.

Jag hade naturligtvis hellre sett dem förtvina utanför riksdagsrummen, men ska man se något positivt med det hela kommer riksdagsrepresentationen ge många tillfällen att exponera det där partiet under ytan. De ska trots allt bemanna 20 riksdagsplatser och det är svårt att tänka sig att det bland dessa inte gömmer sig några riktiga stolpskott som skickar sprickor genom Jimmies fasad.

När det gäller Centern kan man konstatera att vi backar något nationellt. I Stockholm infriar vi dock våra mål!

Vi går till och med framåt! Från 5,7% till preliminärt 6,4% i riksdagsvalet.

Och vi har fan i mig jobbat för det! Mer om det i en senare bloggpost.

Etiketter:

1 Comments:

Anonymous Anette said...

Är du inte rädd att ett nära samarbete/ministerposter till Mp kommer att leda till Centerpartiets död? Jag tror det kommer att bli så.

5:20 em  

Skicka en kommentar

<< Home