onsdag, oktober 20, 2010

Miljökrångel driver jobb ur landet

Idag skriver Svenskt Näringslivs miljörättsexpert, Nicklas Skår, på debattsidan i Dagens Industri (ej på nätet ännu). Ämnet är det onödigt krångliga och rättsosäkra regelverk som kringgärdar tillstånd och tillsyn på miljöområdet (med viss råge) och som drabbar folk och företag på de märkligaste sätt.

För att vi ska kunna minska våra utsläpp krävs investeringar i ny, bättre och mer miljövänlig och mindre energikrävande teknik. För att få göra dessa förbättringar krävs i de flesta fall tillstånd enligt Miljöbalken, något som i vissa fall funkar finfint, men som också alltför ofta lämnar företagen i ett flerårigt limbo.

Riskerna blir onödigt stora för företag som måste ge sin in i dylika miljöprövningsäventyr, med följd att detta driver investeringarna till andra delar av världen där miljöprövningen går fortare och är mer förutsebara.

Allt annat lika finns det ingen anledning att riskera en långdragen och osäker process för t ex en ny pappersmaskin i Sverige när man lika gärna kan göra det i Finland. Inte för att det är något fel på Finland, men det vore ju kul med lite fler arbetstillfällen i Sverige också...

Det är en klockren centerfråga att ta tag i Miljöbalkseländet. Här har vi ett dubbelpipigt problem laddat med företagande och miljö. I ett och samma slag kan vi förbättra förutsättningarna för såväl företagsklimatet som klimatet i stort.

Etiketter: ,