lördag, augusti 20, 2011

Annie utmanar om restaurangmomsen

Annie Lööf utmanar statministern, inför dennes sommartal som börjar om ett par minuter, om restaurangmomsen, och säger att även frisörer och bilverkstäder bör omfattas. Anledningen är solklar: prioritera sådant som ger unga möjligheter att komma ut i jobb.

Det verkar också som att Fredrik Reinfeldt har blivit på samma linje.

Att ha olika moms för olika verksamheter är egentligen inte särskilt bra, men eftersom momsen är en sådan gigantisk del av intäkterna till statens budget kan man inte ta allt på en gång. Någonstans måste man dock börja, och varför inte i en bransch som har en relativt rörlig arbetsmarknad och där unga kan ta plats?

På sikt bör dock tjänstemomsen som helhet skruvas ned till rimliga nivåer.

Detta visar om inte annat att det numera inte råder något som helst tvivel om att skatterna och jobben står mot varandra. Debatten står mellan vilja skatter som gör mest skada och därmed ska prioriteras.

---

Etiketter: ,

3 Comments:

Anonymous Jonas said...

Jag är i princip för alla skattesänkningar

I detta fall är jag lite kluven men har inte riktigt bestämt mig.

Ni som är mer insatta, skulle man inte kunna få bättre effekt (nya jobb) genom att sänka arbetsgivaravgifterna istället?

3:05 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Arb givavgifterna ger effekter över hela linjen, medan tjänstemomsen vitaliserar tjänstesektorn.

Den senare är särskilt drabbat av de höga skatterna på arbete som vi har i vårt avlånga land, relativt realkapitalintensiv industri, varför prioriteringen antagligen är motiverad.

Problemet med både arb givavgift och moms är att de huvudsakligen är dolda skatter för allmänheten. De politiska effekterna av att adressera dessa skatter är sålunda begränsade, vilket också påverkar den politiska viljan att göra det.

Kul att man ändå trots detta verkar vilja göra det med momsen! :-)

4:26 em  
Anonymous arthur said...

Mångfald i all ära men inte i paragrafjungeln tack. Vi måste akta oss för ett kalejdoskopiskt skattesystem. Senast vi hade ett sådant så gick det inte så bra för Sverige.

12:46 em  

Skicka en kommentar

<< Home