söndag, augusti 14, 2011

Att modernisera arbetsrätten kostar inte staten ett öre

Häromdagen kommenterade Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Annie Lööf det ekonomiska läget och hur vi bör tänka inför budgetförhandlingarna. Anna-Karin Hatt håller väl till största del med, får man anse, i ett uttalande i SvD.

Kontentan är att alla budgetbelastande reformer måste ha en tydlig styrning på att få fler människor i jobb. Medan det femte jobbskatteavdraget ifrågasätts härvidlag bör man nog ändå påminna om att den gamla centeridén jobbskatteavdrag faktiskt är konstruerat precis för att boosta arbetsutbudet. Det handlar om att göra skillnaderna mellan att jobba och inte jobba större. Belöna den som gör ansträngningen att skaffa sig ett jobb, relativt den som inte gör det.

På de förnyelsedagar Centerpartiet arrangerade i våras tydliggjordes av Nima Sanandaji vikten av att göra det lönsamt att gå från så kallat utanförskap till den ordinarie arbetsmarknaden, inte bara av rent ekonomiska, men också sociala skäl. Om en kultur där de vuxna inte jobbar etableras, visar forskning att deras barn löper större risk att fastna i samma utanförskap.

I dessa skakiga tider då vi kanske står inför en double dip, kanske till och med en perfekt ekonomisk storm, kan det ekonomiska reformutrymmet snabbt komma att minskas betydligt.

Det borde i så fall bli aktuellt att titta på reformer som inte belastar statens budget, men som ändå löser strukturproblem på arbetsmarknaden. En sådan är naturligtvis LAS och turordningsreglerna.

---

Missa inte heller Röda Bergets fria tolkning av verkligheten enligt vilken tingens tillstånd visar på att Juholt har Reinfeldt i ett järngrepp.

Etiketter: , , , ,

4 Comments:

Anonymous Nicklas Eriksson said...

Jo, att "modernisera" på ert sätt kommer att kosta vansinniga pengar i form av strejker och andra stirdsåtgärder som ökar i antal med varje försämring. Folk gillar inte att bli pissade på på jobbet.

4:54 em  
Blogger Nils Lindholm said...

Va fiffigt.
Då får vi samma låga arbetslöshet som i USA.

6:57 em  
Anonymous Precious Johnson said...

Japp fortsätter vi att lower the taxes är snart bara 10 % arbetslösa, precis som in the united states. Det är enbart communists som säger att Sverige redan skulle ha lägre arbetslöshet.

9:29 em  
Anonymous Jan-Erik said...

Att slopa reglerna i arbetsrätten i praktiken vad gäller turodning, samt fast anställning efter många korta uppdrag, kan ju slopas eftersom dessa regler gås runt i de flesta fall, inte sällan i avtal med facket. Arbetsrätten ger i praktiken en otrygghet för både anställda och arbetsgivare.

8:18 fm  

Skicka en kommentar

<< Home