tisdag, januari 23, 2007

Hej kannibal!

Lars Leijonborg kommer att spräcka alliansen. Ett preludium på vad som kan komma är dagens utspel om public service på DN Debatt.

Karln är fullkomligt under isen. I partiledardebatten häromdagen var har långt bortom usel och folk verkar inte längre gilla politiken med "hårdare tag" mot allt som man kan ha fördomar emot.

Det finns två sätt som Lars Leijonborg tacklar ett vikande väljarstöd:

1. Kräv hårdare tag. Främlingsfobiernas bejakande, GIVAKT!-skolpolitik och elektronisk övervakning av allt och alla.

2. Sälj ut alliansen. Svik kollegorna för att försöka rädda någon procentenhet i en opinionsmätning. Skapa debatt, inte bara i folkpartiets profilfrågor, utan spruta brett inom alla områden man kan få media i. (Och ta för guds skull inte upp det i samordningen först!)

Dagens dn-debatt tyder glädjande nog på att batongpolitiken gått in i väggen, men säker kan man inte vara. Tyvärr ger den också en riktlinje för hur svag folkpartiets lojalitet till alliansen är.

En av alliansens viktigaste valvinnarfrågor är trovärdigheten som regeringsalternativ och den trovärdigheten minskar när folkpartiet muppar sig.

Henrik, Morian och Stig-Björn har skrivit klokt om nämnda debattartikel.

Update: Jag tycker att förslaget som sådant är bra. Problemet är att det inte är alliansens politik, utan ett käckt utspel från en partiledare i mental opposition.