fredag, juli 29, 2011

Statsvetare tycker sig veta bättre än centerbloggarna

Centerpartiets partiledarprocess fortsätter att puttra på. Det börjar utkristalliseras vilken typ av Centerpartist som stöder vilken kandidat. Det verkar också som att krafter utanför Centerpartiet av en eller annan anledning bidrar i debatten. Inte minst våra politiska motståndare har haft en och annan åsikt i frågan. Möjligen av lätt insedda skäl.

Igår skrevs en ganska märklig artikel på DN Debatt där två statsvetare förkastar de två kanske tyngsta politiska journalisterna i landets analys om partiledarkandidaternas politiska inriktning. (KG Bergström och Mats Knutsson.)

Artikeln inleder också med att avfärda Centerbloggarnas önskan på en ny partiledares egenskaper med att vi håller oss med "en religiös tro" på partiledarens betydelse och båda debattörerna hänvisar till icke-definierad "forskning". Joråsatt... om man jämför t ex Lennart Daléus och Maud Olofsson kanske man ändå kan skönja en viss betydelse av kommunikativ förmåga?

En av det politiska bloggandets stora förtjänster är att man kan följa politiker över en längre tid och opportunt kappvändande kan avslöjas på sekunden. Både Annie Johansson och Anders W Jonsson har bloggat i flera år och har över tusen blogginlägg i vilka man ger raka besked om en stor mängd skarpa politiska frågor.

Att de båda förståsigpåarna inte anser sig kunna dra några slutsatser om Jonssons politiska kompass, trots att denne nästan dagligen redogör för viktiga politiska ställningstaganden, säger väl kanske mer om de förra än om Anders W Jonsson.

---
Hur ser det då ut i stödet för de tre kandidaterna?

Anders W Jonsson har ännu så länge, möjligen som tippat, inte fått någon riktig fart i sin kampanj. Han har dock stort stöd från många centerpartister i hela landet.

Anna-Karin Hatt har redogjort för, om inte sin politik, så i alla fall vilken temperatur och färg den ska ha. Detta gillas av bland andra förra infrastrukturministern Åsa Torstensson och Kristina Jonäng (som hade ansvaret för Centerpartiets strategi inför förra valet).

Även den friska fläkten Lars-Håkan Halldin har uttryckt sitt stöd för Hatt och flera föredetta riksdagsledamöter och befattningshavare finns med på listan om drygt 70 personer som gör detsamma.

Annie Johansson verkar dock fortsatt ha oslagbart störst stöd. Den Facebookgrupp som Mari-Louise Wernersson och Staffan Danielsson startat till stöd för Annie har i skrivande stund 725 anhängare och växer hela tiden.

---
Update: Lokalpolitiker från Västmanland, bland andra Mikael Jonsson, skriver i VLT varför de vill se Annie som partiledare.

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

http://www.valforskning.pol.gu.se/digitalAssets/1220/1220331_Oscarsson___Holmberg__2008__Alliansseger.pdf

sidorna 234-248. Ytterst välbekant för alla valforskare.

2:55 em  
Anonymous Anonym said...

http://tinyurl.com/3ku376w

sidorna 234-248. Ytterst välbekant för alla valforskare.

2:57 em  
Blogger Johan, PL&C said...

För det första berör de sidor du/ni hänvisar till popularitet, vilket inte nödvändigtvis behöver vara samma som förmåga att föra ut ett partis politik.

Dokumentet visar ju dessutom att partiledarpopularitet HAR effekt för just Centern. (s 242 tabell 17) I betydligt större utsträckning än t ex FP.

Dessutom läggs ju en monumental brasklapp in i ordalydelsen: "Partiledarnas eventuella mer långsiktiga inverkan på hur mycket det egna partiet uppskattas kan vi inte följa särskilt väl."

(Att det dessutom på s 236 skrivs att Göran Hägglund är Centerpartist bidrar inte dokumentets upplevda vederhäftighet.)

Jag tycker mig känna igen resonemanget i artikeln från alla de socialdemokrater som av sitt hjärtas godhet så gärna vill vrida Centern tillbaka till ett stödparti till Socialdemokraterna och misstänker att den agendan delas av de båda statsvetarna från gårdagens DN.

4:21 em  
Blogger Mikael Jonsson said...

Jag håller med om att med Annie vet vi verkligen vad vi får, med hennes rikliga bloggande (sedan 2005) och stora mängd artiklar på tex Newsweek. Appropå ingenting, här är en intressant intervju från endast ett år sedan... : http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=anna-karin_ar_maud_olofssons_parhast&videoid=1040026

10:19 em  
Anonymous Anonym said...

Stön.

1) Sista meningen om avsnittet om partiledareffekter: "Vår slutsats står sig. Effekt säger många i media, begränsade säger valforskarna i Göteborg." Snälla: acceptera ordentlig kvantitativ forskning (som de dock inte sysslar med i Lund) för vad den är!

2) Läs den forskningsartikel DN skrev om efter artikeln. Den finns på nätet på statsvetensklig tidskrifts hemsida. Där är det åtminstone för mig klart att de två avråder från att falla tillbaka i sossevän-träsket.

3) vad spelar det för roll dock: Annie vinner ju enkelt iallafall!

12:21 fm  

Skicka en kommentar

<< Home