fredag, september 21, 2007

Synligare skatter borde vara bra för alla

Det är lite märkligt att vi inte har en annorlunda skattedebatt än vad vi har i vårt land. Själv tycker jag att skatterna är jäkligt höga och att det ibland känns som att vi inte riktigt får valuta för skattepengarna.

Kanske är det så att skatterna liksom inte är så synliga när vi har systemet med källskatt där arbetsgivaren betalar in löneskatt och arbetsgivaravgift som gör att man liksom aldrig ser pengarna på kontot...

För skatten är den absolut största utgiften vi har varje månad. I de allra flesta hushåll större än både hyra/boendekostnader och mat tillsammans och någonstans måste man ju fundera på vad det egentligen är man får för pengarna, även om man har olika preferenser hur skattemedlen används.

Tänk om vi alla fick hela summan på våra bankomatkonton för att sedan betala in skatter och avgifter själva? Istället för 18 000:- utbetalat till kontot skulle man få grundlönen plus egen/arbetsgivaravgifter = en sissådär 33 000:-

Det skulle ge en helt annan kontroll över hur mycket vi faktiskt betalar och antagligen skulle vi ställa större krav på våra politiker över hur skattemedlen används.

Vissa gör ju gällande att det svenska folket gillar höga skatter och då behöver man ju inte vara rädd för förändringar som innebär att skatterna syns bättre. Skattehöjarpartierna borde ju i så fall få ännu fler röster, eftersom det blir särskilt tydligt att man faktiskt betalar en herrans massa skatt.

Bra för alla, helt enkelt! :-)

Update: En vänlig och kunnig kommentator levererade relevanta siffror för proportionerna mellan total lönekostnad och utbetalat belopp med källskattesystemet.

Update II: Ytterligare en vänlig och engagerad kommentator kommer med nya siffror och jag gör en sista korrigering i posten.

Om man vill fördjupa sig i proportionerna rekommenderas denna tjänst för att räkna ut sin skatt: http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Rakna_ut_din_skatt/

Etiketter: ,

7 Comments:

Blogger Erik Starck said...

"Istället för 13 852:- utbetalat till kontot skulle man få grundlönen plus egen/arbetsgivaravgifter = en sissådär 33 000:-"

Nog för att vi har höga skatter i Sverige, men hur räknar du nu?

På www.skattefakta.com räknar jag fram att en inkomst på 25'000 kr/månad innebär en kostad för arbetsgivaren på 33'105 kr. Ut i handen efter kommunalskatt får man 18'653.
Sedan tillkommer MOMS på allt man konsumerar, men det blir nog inte 13852 kr kvar om man inte köper en väldig massa bensin med bensinskatt för pengarna.

2:52 em  
Blogger Erik Starck said...

...å jag håller med om att skatterna absolut borde bli tydligare.

2:53 em  
Blogger Ol' Dirty $venne said...

Till och med sossarna har ju erkänt att det svenska högskattesamhället inte hade varit möjligt utan källskattereformen...

4:02 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Tjenare!
Tack för siffrorna.

(med fastighetsskatt, vägskatt, tv-licens, som i praktiken är en skatt, och punktskatter på sponken och röka och bensin blir det sannolikt ännu mindre kvar, men det har i o f s inte så mycket med källskatten att göra)

:-)

9:08 fm  
Blogger Unknown said...

Varför inte sätta in alla arbetsgivaravgifter direkt på löntagarens konto och skicka en inbetalningsavi varje månad skulle nog få de flesta att regagera...

Men jag upplever ärligt talat att folks förståelse för vart pengar kommer ifrån är långt mycket större problem! Andras skattepengar upplevs som egna bara för att en majoritet förtrycker en minoritet - läskigt!

Inför grundläggande utbildning inom marknadseknomi i grundskolan!

2:00 em  
Blogger Peter A said...

Här kan man räkna ut sin skatt:

http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Rakna_ut_din_skatt/Post.aspx

Om han har en lön på 25.000 kr, så får man 14.656 kr ut på kontot och 18.449 kr (inklusive gömda skatter såsom arbetsgivaravgift och moms) betalas i skatt.

Johan var alltså närmare sanning i sitt inlägg orginal.

På 33.155 kr i totallön (inkluderar arbetsgivaravgiften), 25.000 kr i bruttolön, så får man kvar 14.656 kr efter att skatterna betalats.

En manlig normalinkomsttagare betalar alltså 56% i skatt, medans han tror att han bara betalar ca 30%.

Jag misstänker att sidna för denna uträkning inte tar med arbetsavdraget, så det blir att ge och ta lite. Arbetsgivaravgift och moms betalas förstås ändå på arbetsavdraget.

4:27 em  
Blogger Erik Starck said...

"Om han har en lön på 25.000 kr, så får man 14.656 kr ut på kontot"

Det verkar vara svårt det här. Sådär säger INTE ekonomifakta.se (samma sajt som skattefakta.com).

Här är hela exemplet, för Stockholms kommun:

--
Arbetsgivaren betalar för dig: 33.105 kr
Arbetsgivaravgifter: 8.105 kr
Din bruttolön: 25.000 kr

Inkomstskatter
Kommunalskatt: 7.189 kr
Pensionsavgift: 1.750 kr
Skattereduktion: 2.592 kr
På lönebeskedet: 18.653 kr

Andra skatter och avgifter
Konsumtionsskatt (moms m m): 3.656 kr
--

Det som borde synas tydligare är arbetsgivaravgifterna. De borde dessutom inte heta "avgifter" utan "skatt". Avgifter är nyspråk.

MOMS:en skulle man kunna betala "i kassan" som man gör i bl.a. USA. Dvs priserna som visas i butiken är utan MOMS, sedan adderas den till totalpriset när man betalar.

Även andra skatter, som alkoholskatt, bensinskatt och alla lyxskatterna borde tydliggöras.

11:39 em  

Skicka en kommentar

<< Home