lördag, oktober 13, 2007

Mer skrammel från miljöpartiet

Miljöpartiet har ett nyväckt självförtroende. Strategerna ser tydligen slagläge för en tvåpartiregering eftersom Socialdemokraterna går så himla bra i opinionen just nu.

Nu bränner man av salva efter salva åt höger och vänster och idag försöker man koppla grepp om miljöpolitiken. Men med vilken trovärdighet?

Man kräver av regeringen mångmiljardsatsningar på tågtrafiken. Varför i all fridens dar gjorde man inte det av den regering man stödde de senaste 8 åren!!!???

Tvärtom lät man tågtrafiken förfalla. Ordnarie underhåll valdes bort till förmån för meningslösa symbolprojekt! Antagligen är det inte lika sexigt att se till att den vardagliga järnvägstrafiken fungerar som att klippa band och stå och moralisera på presskonferenser.

Fy fan, vilket hyckleri.

SVT Agenda avhandlade detta för ett par veckor sedan och jag skrev om det då.

Miljöbalken är ett av de värsta uttrycken för miljöpartisternas idioti/maktlystnad. Till varje pris baxade man igenom en förbannat dålig lag som i själva verket försämrar för miljön bland annat i och med att den hindrar omställning till miljövänligare produktion i industrin.

Socialdemokraterna är alls inte oskyldiga som gick med på eländet, men vad skulle de göra mot mp's ultimativa krav? Det var miljöbalk eller regeringskris på bordet.

Häromdagen gick miljöpartisterna ut och ville "lägga ner" flygtrafiken mellan Stockholm och Göteborg. Det visar prov på ett i det närmaste totalitärt synsätt på staten och marknaden. Att ekonomiska styrmedel inte är tillräckligt, utan att man genom regeringsmakten anser sig ha rätt att gripa in och stoppa fungerande utbyten mellan konsument och producent.

Ytterligt bekymmersamt är också återväxten i partiet. Vanligtvis är ungdomsförbunden ideologiskt pådrivande och samtidigt en plantskola för framtida stjärnor inom ett parti. Grön Ungdom oroar dels genom sin positionering hos ytterlighetsvänstern, dels genom att hålla en anmärkningsvärt låg nivå på såväl analys och argumentation.

Det ligger nära till hands att jämföra med vänsterpartiet. Ett parti vars åsikter jag inte heller delar. Men hos vänsterpartiet kan man i alla fall se något slags stringens och en intellektuell hederlighet.

Det saknas helt hos de tomma miljötunnorna.

Etiketter:

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Kan hålla med dig beträffande grön ungdom, som saknar såväl realpolitisk kunnighet som intellektuell och argumentativ förmåga över huvud taget, men när det gäller miljöpartiets förhållande till tågtrafiken har du fel. Stora satsningar genomfördes i samråd med den socialdemokratiska regeringen via framför allt banverket, många exempel på detta finns att se i Halland och Norrland. Dock tar tågsatsningar tid, och eftersom nuvarande regering stoppat dessa projekt är det inte konstigt att tågtrafiken förfaller.

7:03 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Hallå och tack för kommentaren! :-)

Men faktum är att det under de senaste åren satsats HÄLFTEN så mycket på underhåll, jämfört med våra nordiska grannar per km bana och ungefär en tiondel jämfört med t ex storbritannien.

(från SVT Agenda för ett par veckor sedan)

Visst har man gjort satsningar, men jag gör gällande att dessa satsningar mer haft allmänpolitiska motiv, snarare än att faktiskt försöka gynna transportslaget och de människor som vill begagna det.

Den nuvarande regeringen måste nu se till att det underhåll görs, som den förra sket i. Man satsar nu 400 miljarder på att laga sånt som pajat och det är intressant att tänka vad de pengarna kunnat användas till om den förra regeringen skött underhållet som de borde gjort.

Något som verkligen vore intressant och kanske möjligt att få med miljöpartiet på, är en total avreglering av tågtrafiken.

När man åker tåg nere i europa finns det i regel ett par-tre tågföretag som konkurrerar om mina biljettpengar. Åsså funkar ju faktiskt tågtrafiken fantastiskt bra. De måste helt enkelt. Annars väljer resenären konkurrenten.

wellwell.. bara en tanke... :-)

8:51 em  
Anonymous Anonym said...

Reinfelt-regeringen har inte "stoppat" några projekt. Sossarna, kommunisterna och miljöpartiet lämnade efter sig en ofinansierad önskelista, som nu kallas "plan". Inte ärligt alls.

I sak är de riktigt att satsa på järnvägarna, men varför det höga tonläget? Jag tror mp skulle få fler bankilometrar byggda om de samarbetade med den nuvarande majoriteten. Det hjälper att tala vänligt till (och om) folk.

8:54 em  
Anonymous Anonym said...

Miljöpartiet är ju väldigt miljövänliga va? De som i framtiden vill göra gränserna helt öppna för invandring. När den absolut och egentligen enda miljöboven är en enorm överbefolkning i världen. Även i Sverige ja!

Alla livsformer trängs undan av människorna och tillåts endast existera där vi väljer det. Ni blint humanitära tänkare är ett stort problem. Om ni skulle ha samma kärlek till jorden som ni har till alla människor skulle vi inte ha några problem alls. Då skulle vi leva jämnsides med naturen och inte växa till en större stam än miljöns bärkraft klarar av.

Tack

6:16 em  

Skicka en kommentar

<< Home