onsdag, november 07, 2007

Den svenska vänsterns skeva demokratisyn

Magnus Andersson uppmärksammar vänsterns vacklande demokratisyn när det gäller diktaturen på Kuba och får mothugg från ung vänster som havererar direkt och börjar svamla om den vidriga diktaturens självklara rätt att skydda sig från "kapitalets rovdrift".

Alltså den självklara rätten att få ägna sig åt frivilliga utbyten med andra.

Detta sker samma dag som media rapporterar om att protesterna mot Venezuelas blivande diktator - Hugo Chavez - urartar i våldsamheter från militärpolisen.

Läser på Zaida Catalans utmärkta blogg om en del av innehållet i det "förslag" som studenterna i Venezuela nu protesterar emot. Man vill skriva in i landets författning om att socialismen grundlagsfästs som landets ideologi!

Zaida skriver:
"Landets medborgare ska i princip inte få delta i val om de inte gör det för att stödja byggandet av socialismen.

Socialist eller inte, hur kan man stödja detta?

Etiketter: ,

3 Comments:

Blogger Anders_S said...

RKU är extrem otypiska för den svenska vänstern. med sin stalinism, Nordkorea-hyllningar osv. Att säga att de representerar den svenska vänstern är helt fel. Därför är rubriken på ditt inlägg lite knäpp faktiskt.

1:09 em  
Anonymous Anonym said...

Tja, om man vill kan man titta närmare på det regeringsbärande partiets international International Democrat Union och vad det döljer sig där för alliansbröder: Ett ironiskt namn med tanke på att deras broderpartier i den här skaran bland andra inrymmer fina gamla partier som chilenska Union Democrática Independiente och Renovación Nationál. Båda är starka fans av Pinochets diktatur och hyllar ofta den gamle massmördaren.

Vidare i medlemsmatrikeln hittar vi klimpar av brunt guld som Acción Democratica Nacionalista från Bolivia. Jajemen, det är den gamle militärdiktatorn Hugo Banzers parti! Visst serru. Vi finner också upphovet till Paraguays plågor, militärpartiet och diktatorsskaparna Colorados. Men det är inte slut där. När El Salvador var en diktatur under militärens stövelklack skickade partiet Arena ut dödsskvadroner för att döda motståndsmän och kvinnor, både verkliga och inbillade i sina hem. Jodå, Arena är ett broderparti till Nya Moderaterna.

Så tagga ner lite med "Peace, Love and Capitalism" va, herr Alliansföreträdare, för Capitalism har det visat dig, bringar precis lika lite av den varan som Communism.

6:36 em  
Anonymous Anonym said...

Du menar precis som när en bred folklig protest mot USA och nyliberalism brutalt skogs ned av svensk polis 2001 och rättsövergreppen stod som spön i backen? Eller när italiensk polis sköt ihjäl och körde över en ung kille i Genua samma år?

11:02 fm  

Skicka en kommentar

<< Home