onsdag, mars 19, 2008

Lägre straffskatt på ungas arbete

Regeringen presenterar idag det förslag som kommer istället för nedsättningen av arbetsgivaravgifter i tjänstesektorn. Det blir en sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga istället och det är väl egentligen inte så dåligt.

Anledningen till att man behöver göra någonting åt detta är att omställningen från tillverkningsindustri till tjänstesektorn går för långsamt. Det rimliga vore att ta tag i de institutionella problem som gör arbetsmarknaden så vansinnigt trögrörlig.

Det gör man nu inte, men man hittar en annan metod att mildra problemets effekter som faktiskt inte är så himla tokig.

Skatten på ungas arbete blir lägre, genom sänkt arbetsgivaravgift.

Ungdomar är en grupp som drabbas hårt av t ex LAS. Dagens förslag riktas mot ungdomar och i viss mån genom det även tjänstesektorn eftersom vissa delar av tjänstesektorn företrädesvis anställer unga.

Inte perfekt, men kanske vad som är möjligt nu.

Läs även Magnus Andersson och Fredrick Federley (som äntligen har börjat lyssna på hårdrock).

Etiketter: , ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag föreslår att regeringen går fram med sparförslag i syfte att finansiera generella skattesänkningar. Allt detta jävla duttande hit och dit med sänkt skatt för utvalda sektorer och grupper är ohållbart. Det ger oss bara ett plottrigt skatterättsligt regelverk. Istället för plotter behöver vi ett enkelt regelverk som är lika för alla branscher, personer och företag. Så tycker jag. Det får fan vara någon ände på regeringens sociala ingenjörskonst.

9:13 em  
Anonymous Anonym said...

Johan PL & C:
Grymt bra rubriksättning. "Lägre straffskatt på ungas arbete" förmedlar exakt vad det handlar om.

Anonymous-kommentatorn:
Att sänka skatterna för några behöver inte utesluta att sänka skatterna för alla (på sikt). Det kan nog vara ganska smart av politikerna att "gå före" och sänka på ett håll. Ofta kan de sedan visa på goda exempel och därefter sänka på annat håll också.

Notera att politikerna tradionellt sett har agerat genom att dela ut bidrag till vissa, varpå nya grupper sedan börjat bråka om "varför får inte även vi det bidraget?". Detta har lett till att en massa nya, tokiga bidrag har införts. Om morgondagens politiska debatt börjar handla om "varför får inte även vi den skattesänkningen?" så är mycket vunnet. Om det blir den typen av debatt så kan faktiskt detta särskilt inriktade förslag indirekt gynna opinionen för ytterligare skattesänkningar i allmänhet (på sikt).

Vidare så är det värt att poängtera en viktig sak. Alla skatter är tvång och vi som ogillar när människor tvingas borde därför välkomna varje nytt förslag som minskar tvånget utan att inskränka någon annan människas frihet. Det finns inget egenvärde i att alla människor har exakt samma tvång vid exakt samma period i sina liv. Det stora (frihetliga) egenvärdet finns i att tvånget reduceras så mycket som möjligt och att människors frihet bevaras. Om man sätter upp ett villkor som lyder att alla skattesänkningar/skatter alltid måste vara i samma grad för alla inom ett land (eller en union...) så kommer man att hindra många frihetsreformer - och alltså gå miste om att reducera mycket tvång. Förslaget om sänkta arbetsavgifter reducerar tvånget för många människor utan att dra ner på någons frihet. Just därför är det utmärkt!

12:02 fm  

Skicka en kommentar

<< Home