torsdag, juli 03, 2008

Bussförarna kräver högre lön än sjuksköterskor!

Ledsen folks, men ni kan väl inte på allvar påstå att ni är värda högre ersättning än människor som pluggat på högskola och varje dag använder kunskap och skicklighet för att ta hand om oss när vi blir sjuka?

(Det är liksom ingen rocket science att spaka 2:an runt stan, även om det säkert är skittråkigt)

Strejken är meningslös och kommer inte leda till några andra resultat än att man ställer till det för en jävla massa människor. Förhoppningsvis kommer folk fatta hur knäppt det där är och sluta upp med att reflexmässigt stödja alla pundhuvuden som leker malmbergsrevolutionärer istället för att sköta sitt jobb.

Man borde från arbetsgivarhåll kunna konstatera något i stil med: "nä, fan.. Sorry.. vi kan inte gå med på era villkor, så... tja.. tack och hej. Vi börjar utbilda nya bussförare på måndag. Hör av er om ni vill jobba extra i jul och så..."

Etiketter: ,

9 Comments:

Anonymous Anonym said...

De fiffiga bussförarna flyttar till Danmark där man får mer än här i Sverige. Det är slut på perkere som kan ratta bussar så nu får man gå till Sverige och som ren bonus får man en som kan tala ett nordiskt språk.

Och nej, alla passar inte till bussförare. Bristen gör att man får lite rapporter om någon som slagit ner en passagerare eller stängt dörrarna och lämnat en barnvagn utanför och mamman inne.

3:54 em  
Anonymous Anonym said...

På en fri marknad sätts löner efter utbud och efterfrågan, inte hur många år man har drivit runt på universitet.

9:40 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Tycker du att någon som skaffat sig sjuksköterskeutbildning har "drivit runt"?

Men jag håller med om att närvaro till böcker inte automatiskt gör din kunskap värdefull för andra.

10:09 em  
Anonymous Anonym said...

Att de som gör någon nytta i samhället får så dåligt betalt är pinsamt.

Lönesättningsmarknaden fungerar som följer. Det män med rätt bakgrund jobbar med för tillfället kommer att bli högavlönat. Det som andra gör blir lägre avlönat. Att detta skulle återspegla "marknadens" värdering stämmer ju knappast, om man nu med marknad menar samtliga medborgares uppfattning om vems arbete som är viktigast. Det absoluta flertalet instämmer nog i påståendet att en sjuksköterskas arbetsinsats är mer värd än nån marknadsföringsfånes.

Trots denna "marknadens värdering" blir lönerna ändå inte så. Varför inte? Jo, för att marknaden inte tillåts styra. Istället styrs lönesättningen i samhället av ett litet oligopol beståend av, just det, män med rätt bakgrund. Deras marknad bli aldrig fri.

12:43 fm  
Blogger Stina said...

Jag tycker också det är märkligt att de ska ha så stor ökning i lönerna. Däremot har jag full förståelse för att de vill ha längre dygnsvila, inte minst för att jag själv vill känna mig säker på att den busschaufför jag åker med, eller som kör om mig när jag cyklar på t ex Långholmsgatan, faktiskt är utvilad och därmed lämpad att köra sin buss.

Men att det ska vara så jävla svårt att få till det utan strejk, det är ta mig fan obegripligt.

7:41 fm  
Blogger blq said...

Oavsett vad man "med ryggmärgen" kan anse om bussförare vs sjuksköterskor så borde väl du som marknadsliberal inse att lönenivåer mer fundamentalt är fråga om tillgång/efterfrågan. Att rangordna yrken efter "viktighet" (med tillhörande lönenivå) är ju om något vänsterns favoritsyssla.. Funkar bra som populism men är egentligen fokus på helt fel problem.

1:54 em  
Blogger Johan, PL&C said...

OK. Jag håller med. Marknaden ska bestämma värdet...

Men min ansats utgår från det faktum att fler snabbt kan bli bussförare än sjuksköterskor.

Utbudet torde sålunda borde vara större, allt annat givet.

4:56 em  
Anonymous Anonym said...

alltså, det tragiska vore väll om arbetsgivarna går med på att ge dem högre ersättning än vad sjuksköterskor; men de har rätt att kräva så hög ersättning de vill och går arbetsgivarna med på det; så är det ders problem och antagligen dags för höja lönerna inom alla områden

12:53 em  
Blogger Ola Berg said...

Men så länge som vi har (mono/oligo)-polarbetsgivare inom lokaltrafik och sjukvård så kan vi glömma att lönerna sätts marknadsmässigt, dvs efter arbetsinsatsens verkliga värde.

Det enda vi kommer att vara säkra på är att ingen, bussförare eller sjuksköterska, kommer att få rätt betalt.

5:39 em  

Skicka en kommentar

<< Home