söndag, november 29, 2009

Ett startskott för ett proffsigare Centerparti, tack

Det som gör det lite extra knepigt med partipolitik är att det liksom inte finns några pris än förstaplatsen. Antingen är du bäst på en eller flera frågor som är viktigast för en väljare, eller så är du ingenting. Det finns ingen silvermedalj till den som är näst bäst.

2006 var Centerpartiet oslagbart bäst på flera saker och det vi fick mest uppmärksamhet för var nog de så kallade ungdomsavtalen. Vissa tyckte naturligtvis inte alls om det, men de som delade vår analys belönade vårt initiativ.

Just nu är det svårare att peka på vad Centerpartiet är bäst på. Jag tycker ju naturligtvis att vår politik är bättre än andras (annars skulle jag ju inte vara medlem), men vi har två problem.

Förnyelsen har tappat fart. Det som gjorde Centern intressant 2006 var att vi hade pekat ut en tydlig riktning och trampade på. Vi tog ställning och bestämde oss för att inte fega ur, föreslog radikala åtgärder (som t ex ungdomsavtal) och lät våra förslag bottna i en sund och viktig samhällskritik.

Organisationens förmåga att leverera nödvändigt stöd till politiken verkar för närvarande stukat. Våra statsråd gör en del fantastiska saker, men deras insatser kopplas inte i tillräcklig grad till Centerpartiet.

Ett flagrant exempel är när till och med ett annat parti skryter om vad vår minister uträttar. Moderaterna berättar på sin webbplats om Eskil Erlandssons arbete för djurskydd. Det är väl i o f s bra att någon berättar om vår politik, men det vore ju naturligtvis bäst om vi själva kunde göra det.

En del som fungerar väldigt bra är Centerbloggarna. Här har också organisationen gått in och skapat bra stödsystem för den som vill centerblogga. Både genom enkla, men effektiva Centerbloggar.se och mer avancerade Centernätet. (Mer sånt!)

Det är naturligtvis lätt att som jag sitta utifrån och recensera organisationens insatser och man måste naturligvis ha respekt för att ansvariga antagligen sliter allt vad de orkar.

Det är säkerligen så att man också arbetar hårt med att genomföra nödvändiga förändringar för att Centerpartiet ska fungera bättre. Men så länge vi medlemmar svävar i okunnighet om dessa förändringar, blir man som Centerpartist naturligtvis orolig när vi i tre opinionsmätningar i rad ligger på katastrofalt låga siffror!

Ikväll kommer vår partisekreterare Anders Flanking att bemöta den interna kritiken i SVT Agenda. Det blir ett ypperligt tillfälle för honom att berätta vilka förändringar som kommer att göras. Centerpartiet är bättre än vad vi just nu förmår att förklara.

Min förhoppning är att Anders ikväll avlossar startskottet för en väg mot ett snabbare, bättre och proffsigare Centerparti!

Etiketter:

4 Comments:

Blogger Markus "LAKE" Berglund said...

Eller sannolikare är att Anders kommer med lite bortförklaringar och så kör partiledningen på som tidigare.

Sorry att låta pessimistiskt, men jag har haft svårt att känna mig entusiastisk över Centerpartiet sedan FRA-omröstningen. Det hjälper inte att vara bäst, om det innebär aggressivt genomtvingande och försvar för slopade mänskliga rättigheter och en storebrors-stat.

Men tack för tipset, man kanske ska försöka titta på det ikväll...

4:52 em  
Blogger Unknown said...

Nej du ,Johan!
Det small inte ett jävla skott. Det var som att dra korken ur en tom flaska!
Det går jävlar inte bra för oss nu.

10:10 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Nä, det kan man väl inte påstå... Tyvärr. :-(

1:26 fm  
Anonymous Anonym said...

Ett ord: FRA.

7:45 fm  

Skicka en kommentar

<< Home