måndag, december 21, 2009

Asylsystemet riskerar att urholkas

Det finns ingen som mig veterligen gjort lika mycket för att rädda människor som riskerat att utvisas, trots att asylskäl eller verkställighetshinder funnits, som min goda vän Merit Wager.

Under sitt mångåriga arbete som medborgarnas flyktingombudsman lyckades hon driva ett signifikant antal fall med så stor professionalism och idoghet att den mäktiga svenska staten tvingats ge sig. (Och följa sina egna lagar.)

Idag skriver hon i sin krönika i SvD om hur den ensidiga debatten urholkar asylsystemet.

Jag har haft nöjet att träffa några av dem som Merit varit ombud för. De kommer från vitt skilda delar av jordens alla hörn, med det gemensamt att de stod under utvisningshot till i samtliga fall en livshotande situation. Några av dem berättar oblygt att de har Merit att tacka för att de fortfarande är vid liv.

Det är få som har samma insyn i asylprocessen som Merit Wager. Hon har sett den på nära håll och vet hur illa den hanteras av myndigheterna, men också hur den i ganska många fall missbrukas av sökande som egentligen inte har asylskäl.

Detta är en besvärlig sak att diskutera, eftersom man riskerar att bli betraktad som invandringsfientlig. Men det måste diskuteras. Det finns två värdeord för hur den svenska förvaltningen ska fungera: Rättssäkert och effektivt. Inget av det präglar asylprocessen, som mest verkar likna ett lotteri.

Jag strävar efter helt öppna gränser. Alla som vill borde få leva och arbeta i Sverige. Jag önskar att politiken kunde handla om hur vi upprättar en färdplan mot det målet. Men tills dess måste ju migrationsprocessen fungera på ett kontrollerat sätt!

Människor som har asylskäl enligt lagens bokstav måste få besked om att de får stanna snabbt. För de som inte har asylskäl enligt svensk lag är det ju ännu viktigare att beskedet kommer snabbt. (De ska också naturligtvis informeras om möjligheten till arbetskraftsinvandring och kunna söka arbetstillstånd på plats.)

För den som vill förkovra sig i ämnet finns en uppsjö med fall på Merits mycket läsvärda blogg.

Etiketter: ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Bra skrivet men det är en liten detalj du missar. Man kan inte gå från asylsökande till arbetare i landet. Man måste åka hem och söka. Om man haft ett vitt arbete i ett halvår kan man byta sin rätt att arbeta mot ett arbetstillstånd. Merit har faktiskt tjatat om detta i snart ett år!

2:31 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Well.. det är ju det jag menar med att jag tycker att man ska kunna söka arbetstillstånd på plats. :-)

4:10 em  

Skicka en kommentar

<< Home