söndag, december 13, 2009

Dags för skärpning modell större

Förlåt mig, men vad fan är det MED den svenska opinonen? Häromdagen kom SCBs stora undersökning. (Sverigedemokraterna, ett parti med en hejdlöst korkad politik, får stöd av hela 5% av Svenskarna.) Idag kom också en SIFO-mätning som bekräftar bilden.

Inte helt oväntat får Centerpartiet storstryk - vi har inte lyckats förklara vad vi faktiskt åstadkommer och varför det är bra.

Lika illa är att alliansregeringen som helhet inte lyckas skrapa ihop till majoritet. Sjukförsäkringssjabblet till trots är det ändå svårt att begripa varför. Fredrik Reinfeldt har gjort ett superjobb i att leda EU, om det råder inget tvivel.

Hur kan någon tro att Mona Sahlin, med ett mandat vilande på ett åtminstone till stora delar kommunistiskt parti och ett annat som vill avskaffa räntan (och elektriciteten) skulle kunna göra ett tillnärmelsevis lika bra jobb?

Man kan tycka att detta är hur märkligt som helst, men i slutändan är det ju ändå tyvärr rättvist. Det finns inga stilpoäng i politiken. Väljarnas dom kan man kalla hård om man vill. Det är ändå de som väljer.

Nu är det hårdkörning som gäller. Det är 10 månader kvar till valet. På den tiden måste vi förklara för väljarna varför vi förtjänar fyra nya år. Alternativet vore förfärligt.

Etiketter: , ,

1 Comments:

Anonymous Dr M said...

Det är inte alls svårt att förstå varför opinionssiffrorna rasar efter sjukförsäkringssjabblet: folk kommer alltid mest ihåg det som hände senast. Klantar man till något viktigt spelar det ofta mindre roll vad man åstadkommit innan det, även om borde överskugga misslyckandet med råge. Att sjabbla till sjukförsäkringen är dessutom ett rätt rejält självmål. Alla kan bli sjuka, alla känner någon som är sjuk, och alla tycker rent allmänt att det redan är synd om dem som är sjuka, och att man inte får slå på den som redan ligger, så allting som uppfattas som att man vill försvåra situationen för sjuka hamnar omedelbart på minuskontot.

(Och detta har alltså ingenting att göra med vad som hänt i sak i sjukförsäkringsfrågan, vilket jag som utlandsboende inte riktigt hängt med i.)

1:02 em  

Skicka en kommentar

<< Home