torsdag, december 31, 2009

Expressen rubriksätter vilseledande

Att tidningen Expressen driver någon slags kampanj mot Centerpartiet är knappast någon nyhet. Idag slår man upp ett uttalande, ryckt ur sitt sammanhang, som Maud Olofsson har gjort i ett längre reportage i TV4.

Vad Maud har sagt är att hon blir annorlunda bedömd än vad män i motsvarande position blir. Hon har - efter vad jag förstår - inte på något sätt föreslagit några åtgärder i form av inrättandet av ett normkritikinstitut, kvotering eller inskränkningar i tryckfriheten, eller något annat festligt som svar på detta faktum.

Det är på inget sätt så att Maud Olofsson har spelat något "genuskort", som det kan verka när man läser rubriken i Expressen.

Maud får en del kritik, varav en hel del av den är orättvis. Oavsett vad som händer med näringspolitiken i övrigt är det faktiskt Maud Olofsson som satte punkt för 30 år av energipolitisk skleros inom den svenska debatten.

Vad det innebär för det svenska näringslivet är faktiskt större än det mesta. (Och det är inget mindre än skandalöst att det finns allianskollegor som verkar göra allt de kan för att sticka hål på energiöverenskommelsen.)

Den rakryggade hållningen när det gäller hanteringen av bilkrisen är också berömvärd. Långsiktigt klok politik har fått leda linjen till förfång för kortsiktiga överbudsjulklappar och tal om nationalisering (!) av bilindustrin som Mona Sahlin och Peter Eriksson i praktiken har drivit.

Regelförenklingen har inte nått sina mål, men faktum är att väldigt många av de viktigaste reglerna för företagen ligger på andra departement och måste förhandlas.

Som alla vet är inte Nya Moderaterna inga reformlok när det gäller arbetsmarknaden.

Det kanske största krångelområdet är väl skatterna och där bestämmer Centerpartiet (tyvärr) inte själva.

Ett område som Centerpartiet faktiskt dock har möjlighet att börja angripa omedelbart är miljöprövningsprocessen. Det är en massiv krångelkälla som Socialdemokraterna skapat med benäget bistånd av Miljöpartiet och som effektivt hindrar investeringar, utveckling och tillväxt i Sverige. (I de allra flesta fall handlar det faktiskt om miljöförbättrande investeringar, dessutom.)

---

Läs även Per Ankersjö.

Etiketter: , ,

5 Comments:

Blogger Ola Berg said...

Jag håller inte med dig. Utan att ha tagit del av Expressens vare sig löp, webbsida eller artikel, tycker jag att hon faktiskt spelade ut offerkoftegenuskortet.

Genuskort på sedvanlig statsfeministiskt erhört grund analys.

Folk är inte, inte ens de breda gubbarna i LO och IF Metall, emot Maud för att hon är kvinna.

De är emot henne för att hon har rätt.

Men visst, eftersom man inte på ett sakligt sätt kan vinna emot någon som har rätt, så får man angripa på osaklig grund. Använda de nedsättande epitet man hittar.

Hade hon varit medelklassman hade de angripit utifrån det. Hade hon haft ett lyte hade de angripit utifrån det. Men nu är hon en medelålders kvinna, och då angriper de utifrån det.

Det hade inte spelat någon roll, hon hade fått lika mycket skit, eftersom grundproblemet är att hon med sakargument utmanar en maktelits tolkningsföreträde.

Därför var det fel av henne att påstå att kritiken grundar sig i att hon är kvinna och att en man hade kommit lindrigare undan.

4:10 em  
Blogger Unknown said...

Larva dig inte. Hon kör med refrängen "baffat ja e kvinna" & e därmed totalt körd.

Du är en spårvagn, en lydig partilakej som vill göra karriär. Du har inga egna åsikter. Du är programvara på 16 kb. Du förtjänar ingen som helst respekt, och vad du säger ska man inte lyssna till, för det finns ingen subdsftans i det, det är bara lydig partipropaganda alltihop, viff vaff, svansvift, sockderbit. Usch.

- Peter Ingestad, Solna

6:43 em  
Blogger Unknown said...

"De är emot henne för att hon har rätt."

*svimmar*

Vilket djävla idiotparti.

6:44 em  
Anonymous Anonym said...

Peter Ingelstad, borde inte du ta din medicin?

12:40 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Jo, jag kan nog faktiskt hålla med om att det dök in ett oväntat offerkoftestick. Väldigt olikt Maud och något förbryllande... Förhoppningsvis rör det sig om olycksfall i arbetet av tillfällig natur.

Det hade naturligtvis varit bättre om det inte hade sagts överhuvudtaget, även om jag håller fast vid att expressen lyfter fram en enskildhet ur ett program de sett på tv och gör en nyhet av det...

7:17 em  

Skicka en kommentar

<< Home