torsdag, januari 21, 2010

Bemanningsbranschen räddar arbetsmarknaden

Bemanningsbranschen kanske skulle finnas ändå, men den har onekligen blivit stor i Sverige av främst en orsak: arbetsrätten.

Det är stora risker förknippade med att anställa. Särskilt för små företag i vilka en felrekrytering kan utplåna verksamheten om det vill sig illa.

Därför söker företagare precis som alla andra människor någon form trygghet. Att hyra in personal ger en sådan trygghet.

Om detta skriver Annie JohanssonSVT Opinion idag.

Det innebär också en betydande lättnad av de administrativa bördorna. Bemanningsföretaget hjälper dig att hitta rätt kompetens, tar hand om avtalsskrivning och håller koll på allt som har med anställningen att göra. Funkar det inte med en person är det bara att säga till så får du en annan. Du betalar en faktura för det hela varje månad. Något dyrare men med mindre risk.

Det är jäkla tur att bemanningsbranschen finns. Den sammanbinder den hopplöst trögrörliga arbetsmarknaden med en normalare affärssituation för företagen. Den kan sprida riskerna över ett stort antal företag, så att unga och oprövade kort kan få in en fot i arbetslivet.

Socialister
och dumma människor verkar tro att människor skulle vara anställda som vanligt om de inte var inhyrda genom bemanningsföretag. Så är det inte. I många fall skulle risken vara alltför stor för företagen.

Faktum är alltså att en massa människor som annars skulle vara arbetslösa har jobb eftersom bemanningsbranschen finns.

Tycker man att det är ett problem med personaluthyrning borde man verka för en förbättring av arbetsrätten med en början i att avskaffa LAS.

Etiketter: , , ,

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Du är så klok så klok Johan!!

10:20 em  

Skicka en kommentar

<< Home