torsdag, maj 20, 2010

Elias vs Mona i debatt?

Man kan lugnt påstå att CUF lyckats öppna debatten och sätta ungdomsarbetslösheten på agendan! Bara det är mycket värt. SSU försöker svara på Aftonbladet debatt idag, men ett av deras "förslag" är ju redan genomfört sedan länge av alliansregeringen. (Nystartsjobb)

Ett annat utgår från en ganska osäker faktagrund (att ungdomsarbetslösheten är ett resultat av utbildningsunderskott).

Ett tredje går i korthet ut på att skapa konstgjorda sommarjobb till ungdomar i kommunen. För att bekosta dessa låtsasjobb måste man ju suga in skattemedel från folk och företag som annars hade kunnat skapa privata arbetstillfällen för unga och andra.

(Läs t ex Edvin Alam om detta.)

Att indignationen är stor hos de som vill konservera och utvidga fackförbundens makt för arbetsmarknaden är knappast överraskande, men jag måste säga att nivån på vissa av reaktionerna överträffar vad jag hade kunnat ana. Läs bland annat om detta brev från en högt uppsatt tjänsteperson från IF Metall.

Elias håller linjen och utmanar öppet Mona Sahlin på debatt kring ungdomsarbetslösheten. Om CUF fortsätter att hålla trycket måste hon väl förr eller senare svara? Diaboliskt, men berättigat av Elias och CUF!

Elias artikel uppmärksammas också i en tråd på Flashback.

För mer om de fakta som ligger bakom CUF's hållning rekommenderas (som alltid) Karl Malmqvist. Även Hanna Wagenius fördjupar resonemangen om varför facket inte alltid agerar i ungas intresse. Läs också den friska centerfläkten Dayana Jadarian om saken.
Etiketter: ,

1 Comments:

Anonymous Cecilia said...

Ungdomsarbetslösheten är ett stort problem som måste upp på agendan. På siten www.generationen.se pågår en debatt där olika partier och fria skribenter resonerar kring det konstiga i att historiens bästa generation ligger så högt i Europas arbetslöshetsstatistik.

4:53 em  

Skicka en kommentar

<< Home