tisdag, juni 15, 2010

Vänsterpartiernas miljöskatter är ett jävla skämt

Kommer precis från ett seminarium på FORES. Ämnet för dagen var den vetenskapliga granskning av de rödgrönas budget som gjorts av Andreas Bergh och Henrik Jordahl.

Det finns en hel del märkligheter i budgeten och jag rekommenderar alla att ta del av det briefing paper som kommer att komma om detta, men den mest grundläggande kritiken (länk till slidesen) är särskilt intressant...

Det finns mycket som tyder på att vänsterpartiernas budget är underfinansierad. De båda forskarna pekade på en mängd olika faktorer som belägger detta.

Bland annat berördes miljöskatterna.

Själva vitsen med miljöskatter är att ekonomiskt styra folk och företag att välja tekniker och metoder som leder till mindre utsläpp från det ämne som beskattas, men i den rödgröna budget räknar man på miljöskatteuttag statiskt! Som att inte skatten har någon effekt på utsläppen! Att samma skattebas - och samma utsläpp - kommer att finnas kvar och generera skatteintäkter till staten.

Kanske ännu mer förvånande var faktiskt hur Sven-Erik Österberg, som var där för att försvara budgeten, svarade på det. Enligt honom skulle miljöskatterna inte ha några särskilda effekter på miljön!!!

Vänsterpartierna har alltså en massa - för miljön - verkningslösa miljöskatter i sin budget?

Hypotesen att de hatar företag mer än vad de gillar miljön blir allt troligare... Något att tänka på när man läser dagens DN Debatt.

---

Update: Andreas Bergh specialgranskar vänsterpartiernas påstående att 90% av väljarna skulle "tjäna" på den rödgröna budgeten.

Etiketter: , ,

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Haha blev du överraskad?

11:30 em  
Blogger Nils Lindholm said...

Det är väl bara att sälja ut för nån hundra miljarder.
Nu har ju förstås redan möjligheterna att 'sälja ut' minskat.

4:00 fm  
Blogger Per Almkvist said...

"Kanske ännu mer förvånande var faktiskt hur Sven-Erik Österberg, som var där för att försvara budgeten, svarade på det. Enligt honom skulle miljöskatterna inte ha några särskilda effekter på miljön!!!

Vänsterpartierna har alltså en massa - för miljön - verkningslösa miljöskatter i sin budget?"

Detta tror jag att de flesta har fattat sedan länge, men att det inte har funnits några konkreta bevis för det. Miljöbeskattning har alltid varit resultatet av uppfinnesrikedom över att kräva in mer skatt från befolkningen, för att finansiera socialistiska galenskaper.

Kommer ihåg när taxeringsvärden på hus var som värst... Om någon önskade isolera sitt hus bättre för att spara energi genom att sätta in 3-glas fönster, så steg taxeringsvärdet. Resultatet blev alltså att strunta i att isolera eftersom det gick på ett ut med det högre taxeringsvärdet. Likaså vad det gäller beskattning av värmepumpar. Ett tag ville sossarna införa beskattning på pellets, eftersom en del medborgare genom att använda detta mer miljövänliga alternativ till olje och el -uppvärmining, då kom undan energiskatter. Strunt samma om det det blev miljövänligt. Sån tur var så stoppade EU denna möjligheten genom att det inte var lagligt att "beskatta sågspån", vilket det i så fall hade blivit.

Så att vänstern uppmuntrar folk att spara energi och miljö, är bara ett falsarium. Det är skatteintäkterna dom vill åt. Inget annat. Sedan har vänstern alltid haft en otrolig förmåga att hitta på pseudoargument eller att benämna saker med något helt annat bara för att vilseföra medborgarna från det egentliga syftet. Men det ligger väl i vägen till det politiska målet, att kunna ljuga och bedra bara för att nå detta.
(även postat av mig på Henriks blogg)

8:28 em  
Anonymous Anonym said...

Förstår poängen i att skriva "vänsterpartierna" istället för de "rödgröna", men väldigt lätt att läsa "vänsterpartiet" och glömma de andra. Så varför inte "vänsterblocket", eller något i den stilen?

10:19 em  

Skicka en kommentar

<< Home