fredag, augusti 27, 2010

Därför har det vänt upp för Centerpartiet

Per Ankersjö bloggutmanar på ämnet varför det har vänt upp för Centerpartiet. Jag tror att det finns många svar, men några som jag spontant tänker på är:

1. Vi tvingades kompromissa hårt om viktiga frågor och fick en befogad mängd stryk för det. Att regera tillsammans med andra partier innebär ett givande och tagande och ibland känns det som att man ger väldigt mycket.

På senare tid har förhandlingarna i allt högre grad gått Centerns väg. En variant på ungdomsavtal, supermiljöbilspremie och restaurangmomsen visar att en avsevärd del av den kloka Centerpolitiken görs till regeringspolitik. Därför är vi helt enkelt mer av en kraft att räkna med för väljarna.

2. Vi och vår partiledare räds inte att säga det som behöver sägas. Företagen och företagarna måste få bättre villkor. Folk måste kunna få bli rika som troll på sitt företagande, något som är känsligt att säga i vårt klasskampsimpregnerade land. En tydlig hållning vad beträffar marknadsekonomi manifesterades också i samband med bilkrisen, något som jag tror blev en väckarklocka för många.

3. Vi har kul! Vi har jäkligt kul! Det är bra stämning och alla vill hugga i. Vi har oproportionerligt många engagerade kandidater och valarbetare som finner glädje i att kavla upp ärmarna och köra.

Det faktum att vi gått från ett tufft läge har nog också skapat en jävlaranammakänsla som vi har glädje av - ända in i kaklet!

---

Update: Helen Törnqvist bloggar också på ämnet, liksom Frank Thorén Hall. Johan Pettersson (som också har släppt ett eget valmanifest) har sin förklaring. Det har Catrin Mattsson och Magnus Andersson också...

Uppdate igen: Jag ser till min glädje att även Stefan Mårtensson, Christer Jonsson och Christian Ottosson har sina analyser och att Fredrick Federley uppmärksammar det hela.

Mer update: Annie Johansson och Mattias Larsson hakar på.

Etiketter: