lördag, maj 14, 2011

"Förmynderi är en inkörsport till tyngre maktmissbruk"

Igår var det releasefest för Mattias Svenssons nya bok Glädjedödarna, i vilken många exempel från vår moderna historia visar hur absurda alla märkliga förbudstankar känns i efterhand, men hur lätt de ändå kunde omsättas i skarpa förslag och till och med lag. Precis samma argument används idag för att förhindra gårdsförsäljning och annat, så det finns en hel del att lära av historien.

En återkommande retorisk figur verkar vara den nedlåtande synen på andra. Själv anser man sig kapabel att hantera både sprit, hårdrock och serietidningar (ja, det diskuterades förbud mot serietidningar och det var inte länge sedan) medan de där andra, den dumma underklassen, sinnesslöa sjusovande b-människor, måste få lite hjälp på traven med att leva sina liv på ett sedesamt sätt.

Jag ser fram emot ett par dagar i hängmattan med skratt, eftertanke och antagligen en gnutta upprördhet över idiotier från förbudsivrare nedtecknade med Mattias' skarpa penna. Nedkokade kommer de att kunna inspirera till slagkraftiga argument till frihetens försvar.

Etiketter: , ,

3 Comments:

Blogger sven said...

Frikyrkligheten i Sverige är nu nästan glömnd i medierna men var stor på 1800-talet och 1900-talet.
Där om något rådde förbudstänkande.
I stora delar av frikyrkligheten var all dans,teater,kortspel romanläsning,bio,alkohol,högre utbildning,jazzmusik förbjudna för att bara nämna några saker som var syndiga och förbjudna för frikyrkligheten.
När radion kom på 20-talet så var den syndig och när tv kom på 50-talet får också den syndig.
Det tänkandet påverkade nog också politiker och folkrörelser med att vilja ha förbud mot omoraliska företeelser.
Dagens nyliberaler brukar alltid framhålla att förbudstänkandet skulle vara ett svenskt vänsterpåfund men så är det inte.

11:21 fm  
Anonymous Anonym said...

Hej Sven,

I min bok som Johan skriver om ovan finns gott om exempel på förmyndare från både höger och vänster, inte minst frikyrkoprofiler.
Och precis på samma sätt finns folk som är emot förmynderi i alla partier.

mvh

Mattias $

P.S. Glädjedödarna går nu att köpa för en billig penning hos exempelvis Kulturbutik.se, adlibris, Bokus och megastore.se D.S.

5:27 em  
Anonymous hioy said...

Alkohol, hårdrok och serier var det. Hasch, mash ups och hentai är alla förbjudna i Sverige.

Det är svårast att se bjälken i det egna ögat.

10:30 em  

Skicka en kommentar

<< Home